Πρωτοβουλία για την επέτειο του 1925: Οι αγώνες της αγροτιάς απ’ το Κιλελέρ ως την Αντίσταση

   Ανήμερα της 94ης επετείου από την ιστορική Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση στα Τρίκαλα το 1925 η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» μας διοργανώνει φέτος μια ενδιαφέρουσα ημερίδα.

     Το Σάββατο 2 Φλεβάρη και ώρα 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Τρικάλων πραγματοποιείται Ιστορική Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΑΠ’ ΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ». Εισηγητές θα είναι επιστήμονες και ερευνητές από Αθήνα, Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα.

   Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις:

 α) «Η αγροτιά στο α’ ήμισυ του 20ου αιώνα», απ’ τον Αντώνη Αντωνίου, διδάκτορα οικονομικής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.

  β) «Οι αγώνες για κοινωνική απελευθέρωση της θεσσαλικής αγροτιάς», απ’ τον Δημήτρη Μπάρμπα, ιστορικό ερευνητή.

  γ) «Οι διώξεις των γυναικών μετά την Εξέγερση του 1925», απ’ τη Χρηστίνα Σωτήρχου, ιστορική ερευνήτρια, συνταξιούχο τραπεζοϋπάλληλο.

   δ) «Η ποιητική του Κώστα Βίρβου ως ερμηνευτικό εργαλείο της κοινωνικής και αγροτικής ιστορίας Τρικάλων και Θεσσαλίας», από την Ευαγγελία Τζαβέλλα, δασκάλα, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Πηγής Τρικάλων.

    Η έρευνα και η διδαχή της ιστορίας βοηθάει να μπει φραγμός στην υποτέλεια και τον εθνικισμό. Συντελεί στη διαμόρφωση μορφωμένων και ελεύθερων πολιτών, που τόσο ανάγκη το ‘χουν σήμερα οι ελληνόπαιδες.

   Στόχος μας είναι να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο στα Τρίκαλα η Ιστορική Ημερίδα, αποκτώντας βάθος και ευρύτερο ενδιαφέρον.

   Καλούμε κάθε πολίτη και φορέα να παρευρεθεί στην Ημερίδα, με τη δυνατότητα να τοποθετηθεί και να εκθέσει ελεύθερα τις απόψεις του.

                                                                              Η Γραμματεία