Προτάσεις της Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιοκτήτων Τουριστικών Καταλυμάτων Θεσσαλίας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά τη δίμηνη καραντίνα που μας επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορονοϊού, είναι η ώρα να κάνουμε απολογισμό και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας σχετικά με τα αποτελέσματα που πετύχανε όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Επιστημονική κοινότητα, Γιατροί και ολόκληρη η κοινωνία που πειθαρχημένα τήρησε τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη μάχη κατά του Κορονοϊού.

Μια μάχη για το υπέρτατο αγαθό που είναι η Υγεία των ανθρώπων. Είναι γεγονός πλέον ότι μετά το δίμηνο συντονισμένης δράσης και αποφασιστικών περιοριστικών μέτρων πετύχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης και θανατηφόρου νόσους. Σώθηκαν ζωές συνανθρώπων μας!

Επιτεύγματα που μας ανέδειξαν παράδειγμα χώρας προς μίμηση παγκοσμίως. Χώρα που βάζει πάνω απ όλα τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων και δεύτερον τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αυτό λοιπόν που εμπεδώσαμε τους δύο τελευταίους μήνες είναι ότι με κανόνες άμεση και αυστηρή τήρηση των κανόνων, επιτυγχάνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα! Και αυτό το συμπέρασμα δεν πρέπει να το ξεχάσουμε στην δεύτερη και πιο δύσκολη φάση της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Σταθήκαμε όρθιοι και πάμε στη συνέχεια με κανόνες και αυστηρή τήρηση των κανόνων.

Θα πρέπει να ξεχάσουμε προχειρότητες και έλλειψη επαγγελματισμού σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό το κεκτημένο που πετύχαμε με τόσο κόστος και κόπο θα είναι έγκλημα να το εξαϋλώσουμε ενθαρρύνοντας δραστηριότητες που εξυπηρετούν ευκαιριακά οικονομικά συμφέροντα, ιδιαίτερα στην βαριά βθι0ομηχανία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια πετύχαμε να κερδίσουμε εύσημα διάκρισης τόσο στην φιλοξενία όσο και στις άριστες υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα να μπει μια τάξη και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στη νέα υπηρεσία βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού.

 • Μια δραστηριότητα που επιβλήθηκε από τους «θεσμούς» εν μέσω οικονομικής κρίσης με αιτιολόγηση τον διαμοιρασμό της οικονομίας, και γρήγορα εξελίχθηκε σε μπίσνα ολίγων που εκμεταλλεύονται με πολλαπλές καταχωρήσεις ακινήτων , δηλαδή πάνω από το 50% οι αγγελίες προέρχονται από επενδυτές ή εταιρίες που άδραξαν την ευκαιρία!!!
 • Μια δραστηριότητα που στόχευε σε αύξηση δημοσίων εσόδων και εξελίχθηκε σε μια ανεξέλεγκτη αγορά με στρεβλώσεις και εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
 • Μια δραστηριότητα που έφερε τα πάνω κάτω στον συμβατικό τρόπο ενοικίασης διαμερισμάτων και κατοικιών, εκτός των Αθηνών και σε όλες τις πόλεις της χώρας που τυχαίνει να είναι και δημοφιλείς προορισμοί για τους δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, φοιτητές.
 • Μια δραστηριότητα που στήθηκε χωρίς να ληφθούν οι προτάσεις των φορέων του τουρισμού παραβλέποντας τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και φιλοξενίας πρωτεύονται και καθοριστικά της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Αλήθεια γιατί ο νόμιμος κάτοχος σήματος λειτουργίας τουριστικού καταλύματος να χρειάζεται:

 1. Άδεια κατόπιν μελέτης διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων
 2. Μελέτη πυρόσβεσης
 3. Να πληρώνει όλους τους φόρους και τα δημοτικά τέλη
 4. Να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές ως επιχειρηματίας

Και ο διπλανός του που λειτουργεί με τη μίσθωση ακινήτου βάσει της οικονομίας διαμοιρασμού να μην χρειάζεται τίποτα από αυτά;;; Αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός;

Εδώ θα πρέπει να πούμε αλήθειες αν θέλουμε να δώσουμε λύσεις και να μην διακινδυνεύσουμε αυτά που κατέκτησε ο τουρισμός της χώρας και φτάσουμε από βαριά βιομηχανία να καταλήξουμε σε προβληματική επιχείρηση. Και οι αλήθειες είναι οι εξής:

 • Για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας καλώς επιβάλλονται στις νόμιμες επιχειρήσεις και κακώς ακόμα δεν επιβάλλονται στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
 • Για τους φόρους στο κράτος οι νόμιμοι λειτουργούντες καλώς ή κακώς τους πληρώνουμε και πάντα στα δύσκολα εμείς βάζουμε πλάτη. Κακώς όμως το κράτος ακόμη ανέχεται την διαπιστωμένη από κυβερνητικά χείλη εκτεταμένη φοροδιαφυγή της ως άνω δραστηριότητας.
 • Για τις υποχρεώσεις μας στους δημοτικούς φόρους και τέλη καλώς οι νόμιμα λειτουργούντες πληρώνουμε γιατί κάθε δήμος – τουριστικός προορισμός χρειάζεται χρήματα για να διατηρεί την εικόνα του αντάξια των προσδοκιών μας. Κακώς δεν πληρώνουν στο ανάλογο ποσοστό οι ιδιοκτήτες – διαχειριστές των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει άμεσα να μπουν κανόνες στη λειτουργία της νέας μορφής καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όλες οι συνετές χώρες ήδη έχουν προβληματιστεί και έχουν λάβει κάποια πρώτα μέτρα. Οι φορείς του τουρισμού έχουν προτάσεις, τολμήστε να βάλετε τάξη πριν είναι αργά!

Για το ΔΣ