πρωτ. Αθανάσιος Τύμπας: Εύκολο το ταξίδι στο διαδίκτυο δύσκολο στην ψυχή μας

 

Όλοι μας εύκολα περνούμε πολλές ώρες την ημέρα μέσα στο διαδίκτυο. Μαθαίνουμε τα νέα της πόλης μας, των φίλων μας, τις ειδήσεις όλου του κόσμου. Διαβάζουμε άρθρα χρήσιμα για την ενημέρωσή μας αλλά και κείμενα των Πατέρων. Διατηρούμε φιλίες μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα, έχουμε επικοινωνία με όποιον θέλουμε. Πραγματικά το κινητό μας είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας προσφέρει ελεύθερο χρόνο, αφού μέσα απ’ αυτό μπορούμε να διεκπεραιώσουμε πολλές εργασίες όπως π.χ. την πληρωμή των πολλών λογαριασμών που κάποτε στηνόμασταν με τις ώρες στην ουρά να τις πληρώσουμε.

Τι γίνεται όμως όταν χάνουμε το μέτρο; Πολλοί μου έχουν πει πως αν π.χ. μιλούν για λουλούδια μεταξύ τους μετά από λίγα λεπτά παρουσιάζονται στο κινητό τους διαφημίσεις για λουλούδια, άλλοι που μιλούν για αυτοκίνητα δέχονται διαφημίσεις για αυτοκίνητα. Στην τηλεόραση ζωντανά δημοσιογράφοι απέδειξαν, πως κάποιος που ξέρει τον αριθμό του κινητού μας, μπορεί χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε, αν διαθέτει πολλές γνώσεις σχετικές με την ψηφιακή τεχνολογία, να μας υποκλέψει συνομιλίες, φωτογραφίες ή ακόμη και να ανοίξει το μικρόφωνο του κινητού μας και ενώ εμείς το έχουμε κλειστό να ακούει τι λέμε με τους οικείους μας.

Θέλει λοιπόν πολλή προσοχή για να μην χάσουμε την ελευθερία σκέψεως και το βασικότερο να μην γίνουμε μόνον καταναλωτικά άτομα και τίποτε άλλο. Θέλει μέτρο λοιπόν στον χρόνο που ταξιδεύουμε στο διαδίκτυο. Μπορούμε μία φορά την εβδομάδα για μια ή δύο ώρες να δούμε τα μηνύματα και ό,τι άλλο μας έχουν στείλει οι φίλοι μας και τον υπόλοιπο χρόνο να διαβάζουμε χρήσιμα για την ψυχή μας βιβλία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ώστε να ζούμε ήρεμοι με τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας και τον Θεό.

Η συνεχή επαφή με ένα πληκτρολόγιο τελικά θα μας κουράσει, θα αλλοιώσει τα κριτήριά μας για την ζωή, θα μας απομακρύνει από τον Θεό και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Καλύτερα να προσευχόμαστε για τους φίλους μας παρά να στέλνουμε καθημερινά ανούσια μηνύματα.

Κάποιος γέροντας μου είπε το εξής περιστατικό: «με επισκέφτηκε ένας φίλος μου πολύ μορφωμένος, παρακολουθεί στην Αθήνα όλες τις θρησκευτικές διαλέξεις εδώ και χρόνια, από τα θρησκευτικά άρθρα δεν του διαφεύγει τίποτε στο διαδίκτυο. Αφού λοιπόν μου είπε όλα τα νέα εγώ του λέω, τον Ευεργετινό τον έχεις διαβάσει; όχι μου λέει. Του έκαμα δώρο τους τέσσερις τόμους και του είπα όταν πάει στην Αθήνα να διαβάζει κάθε ημέρα είκοσι λεπτά διότι έτσι θα ωφεληθεί ψυχικά αφού το βιβλίο αυτό αναφέρεται στις αρετές και τα πάθη του ανθρώπου. Μετά από έξη μήνες μου τηλεφώνησε. Γέροντα μου είπε από την ημέρα που άρχισα να διαβάζω αυτό το βιβλίο για τους επόμενους τρεις μήνες δεν μιλούσα σε κανέναν άνθρωπο, μόνον τα απαραίτητα νοήματα έκαμα στην γυναίκα και τα παιδιά μου. Ο άνθρωπος αυτός ένοιωσε με πόσο μάταια πράγματα ασχολούνταν τόσο καιρό ενώ αυτό το βιβλίο τον οδήγησε στην αυτογνωσία και την μετάνοια».

Χριστιανός που δεν διάβασε την Φιλοκαλία, τον Αόρατο πόλεμο και το Συμβουλευτικό εγχειρίδιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου δεν έκαμε τίποτε στην ζωή του. Αυτά τα βιβλία είναι η περίληψη όλων των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Μόνον εκεί μπορείς να δεις πώς θεραπεύεται η ψυχή του ανθρώπου. Όταν τα διαβάζεις είναι πραγματικά «κουραστικά»,  διότι ο διάβολος φέρνει στο μυαλό σου διάφορους λογισμούς για να σταματήσεις την ανάγνωσή τους. Ένα χωρίο τους πολλές φορές είναι τόσο βαθύ που χρειάζεται να το σκέφτεσαι δύο και τρεις ημέρες να το συνειδητοποιήσεις. Π.χ. «εκ του οράν τίκτεται το εράν και εκ του μη οράν τίκτεται το μη εράν».

Όμως όταν έχουμε καλή προαίρεση και διάθεση να διορθώσουμε το εαυτό μας αυτά τα βιβλία γίνονται ο καλύτερος σύμβουλος της ζωής μας, ξεκουράζουν την ψυχή μας και μας δίνουν την δύναμη να σηκώσουμε τον σταυρό της πνευματικής μας ζωής αλλά και των θλίψεων που μας οδηγούν στην αγιότητα. Ας αφήσουμε λοιπόν τα πληκτρολόγια και ας διαβάσουμε στον ελεύθερο χρόνο μας βιβλία των Αγίων μας με τα οποία θα γνωρίσουμε πώς ξεριζώνονται τα πάθη από την ψυχής μας αλλά και τον δρόμο προς την απόκτηση των αρετών.(p.a.tympas@gmail.com).