Προσοχή στους καλοπληρωτές!

Να το ξεκαθαρίσουμε για άλλη μία φορά: Για την οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ οι ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι τεράστιες. Η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί να συνεχίσει το σχέδιο που είχε ψηφισθεί από τη Βουλή το 2014 για τη «μικρή ΔΕΗ» ώστε η επιχείρηση να εξασφαλίσει κεφάλαια άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της, υποτάχθηκε πλήρως στις θέσεις ορισμένων «συνδικαλιστικοπατέρων» και υιοθέτησε ένα πρόγραμμα οικονομικού αυτοχειριασμού της ΔΕΗ.

Η νέα κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη «βόμβα» της ΔΕΗ και, όπως είχε συμβεί με επιτυχία παλαιότερα με την Ολυμπιακή, αυτός που καλείται να την απενεργοποιήσει είναι ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Μόνο που τώρα κανείς δεν επιθυμεί να αγοράσει τη ΔΕΗ, παρά τη χρηματιστηριακή της απαξίωση σε σχέση με τις τιμές του 2014, ενώ οι λιγνιτικές της μονάδες δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Είναι σαφές ότι απαιτούνται ασκήσεις ακριβείας προκειμένου να εξυγιανθεί η ΔΕΗ, αλλά και να αποκτήσει την αναγκαία ρευστότητα ακόμη και για τις λειτουργικές της ανάγκες. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να προσεχθούν οι καλοπληρωτές.

Μια ενδεχόμενη κατάργηση του μπόνους 10% που δίδεται στους καλοπληρωτές της ΔΕΗ, ως μέτρο για την τόνωση των οικονομικών της, δεν θα λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι καλοί πελάτες της ΔΕΗ δεν είναι δεμένοι με συμβόλαιο, εάν χάσουν την έκπτωση θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις σε άλλες εταιρίες ενέργειας. Η προσπάθεια εξυγίανσης της ΔΕΗ ας ξεκινήσει από τους κακοπληρωτές, και μάλιστα τους «στρατηγικούς». Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων μπορεί να εισπραχθεί για να αντιμετωπισθούν τα άμεσα ταμειακά ζητήματα της επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που εκπληρώνουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο ή και στις ΔΕΚΟ πρέπει με κάποιον τρόπο να επιβραβεύονται. Η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας καλό είναι να βρει τη βέλτιστη λύση. eleftherostypos.gr