Πρόσληψη βιταμίνης D το χειμώνα

Η βιταμίνη D είναι ένα ξεχωριστό θρεπτικό συστατικό που έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Ο οργανισμός μας τη χρησιμοποιεί σε μια σειρά από τις βασικές του λειτουργίες και υπάρχουν πολλές πρόσφατες έρευνες που καταδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που έχει.

Η επαρκής πρόσληψη της είναι απαραίτητη για την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι ένα από τα βασικά δομικά υλικά του ανθρώπινου σκελετού. Από αυτό φαίνεται ξεκάθαρα η σημασία που έχει όσον αφορά την υγεία των οστών. Επιπλέον, η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει από μια σειρά χρόνιων νοσημάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται ο σακχαρώδης διαβήτης και οι διάφορες παθήσεις της καρδιάς.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται καθημερινά η πρόσληψή της σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι έχουν ένα λόγο παραπάνω να φροντίσουν να λαμβάνουν καθημερινά επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης του ήλιου, λόγω του ότι βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία ανάπτυξης.

Η διατροφή μας, μας προφέρει μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 10% της βιταμίνης D, αφού το υπόλοιπο 90% το συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός με φυσικό τρόπο μέσω της επαφής του δέρματος με την ηλιακή ακτινοβολία. Το πρόβλημα υπάρχει κυρίως τη χειμερινή περίοδο, όπου ο ήλιος κρύβεται πίσω από τα σύννεφα. Τη λύση δίνουν μια σειρά από υγιεινές τροφές, όπως ο κρόκος του αυγού, τα λιπαρά ψάρια, το γάλα και τα δημητριακά.

sofokleousin.gr