Προσκλητήριο Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές χωρίς προϋποθέσεις μέσα στον Ιανουάριο

Την εκκίνηση των διευρευνητικών επαφών με την Ελλάδα μέσα στον Γενάρη ζήτησε δημοσίως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Καλούμε την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές εντός του Ιανουαρίου”, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας δημοσίως στην Αγκυρα.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα για έναρξη διερευνητικών συζητήσεων, εντός του Ιανουαρίου.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

Η πρόσκληση Τσαβούσογλου έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα Κατεχόμενα της Κύπρου, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη στο νησί.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

“Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά απο τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, θα προηγηθεί συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο και στενό συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν,και αν όλα εξελιχθούν ομαλά στους δύο πρώτους γύρους των διερευνητικών επαφών, θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στα Τίρανα.

Έχει ήδη σταλεί επίσημη πρόσκληση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

thetoc.gr