Προσκλητήριο αποστράτων στα πάνελ

Κάθε πρωί στα κανάλια εμφανίζονται απόστρατοι και αναλυτές που καλούν να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην Τουρκία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μισοί τηλεθεατές να πλέκουν κάλτσες για τους στρατιώτες μας και οι άλλοι μισοί να φοβούνται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πόλεμο. Ακούγεται αστείο, αλλά είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο φαίνεται 

Αυτές τις μέρες οι πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης κάνουν προσκλητήριο ανωτάτων αξιωματικών εν αποστρατεία. Λογικό και εύκολο. Οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να ξυπνούν νωρίς. Το πρόβλημα είναι ότι ξυπνούν σε λάθος δεκαετία.

Ακούω, λοιπόν, τον απόστρατο, που τίμησε τα γαλόνια του τα χρόνια της υπηρεσίας, να παραπέμπει στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο «Βυθίσατε το Χόρα». Και περιμένω να το κάνει πιο σαφές, παρουσιάζοντας παραδείγματα με διαχρονικότητα. Ας πούμε με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αν μη τι άλλο, η υπεροπλία των Περσών ήταν αντίστοιχη αυτής που σήμερα απολαμβάνουν οι Τούρκοι. Και αν φύγουμε από τη θάλασσα και βγούμε στην ξηρά, μπορούμε να επικαλεστούμε το έπος της Πίνδου. Εδώ πήραμε στο κυνήγι τους Ιταλούς, με τους Τούρκους θα έχουμε πρόβλημα; Δεν έχουμε Βέμπο, αλλά, εντάξει, η Ελεονώρα Ζουγανέλη μπορεί να καλύψει πολλές ανάγκες. Ο άλλος αναλυτής μιλούσε τις προάλλες για την ισχύ μας στον αέρα. Έχουμε, λέει, καλύτερους πιλότους από τους Τούρκους, δεν φοβόμαστε τίποτα. Ξέχασε να πει και για την ικανότητά τους να στέλνουν συγκινητικά μηνύματα όταν πετούν πάνω από τις παρελάσεις.

Μετά εμφανίζεται ο Βελόπουλος που λέει ότι πρέπει να χτυπήσουμε πρώτοι, συνεπικουρούμενος από αναλυτή που μιλάει σε άλλο κανάλι και ισχυρίζεται ότι έχουμε υπερεκτιμήσει τους Τούρκους, δεν διαθέτουν τόσο μεγάλη ισχύ, ούτε προσωπικό με ικανότητες αντίστοιχες αυτών που διακρίνουν τα δικά μας παιδιά.

Ολοι αυτοί έχουν απόλυτη αίσθηση όσων λένε. Δεν ξέρω όμως αν στα κανάλια καταλαβαίνουν τι ακούν. Αν δεν καταλαβαίνουν, να τους βοηθήσουμε. Κάθε πρωί, λοιπόν, οι μισοί τηλεθεατές είναι για να δοκιμάζουν άρβυλα, χακί μπουφάν, πιάνοντας τις βελόνες για να πλέξουν κάλτσες. Και οι άλλοι μισοί απλώς φοβούνται ότι θα γίνει πόλεμος. Σταδιακά δε, ο αναλυτικός οίστρος περιέχεται στην αρμοδιότητα των επαρχιακών καφενείων που κάνουν εκτιμήσεις με βάση το ειδικό βάρος της αθάνατης ελληνικής λεβεντιάς.

Το πρόβλημα αρχίζει και τελειώνει στην προσέγγιση των καναλιών. Ναι, δεν διαφωνώ, το θέμα είναι πιασάρικο, έχει πολλά διαθέσιμα κεφάλια για τα πάνελ και μπορεί να καταναλώσει άκοπα αρκετό χρόνο εκπομπής. Ωστόσο από ένα σημείο και μετά, η υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο δείχνει και τείνει να εξελιχθεί σε νεύρωση. Το επόμενο στάδιο θα είναι να κάνουν ζωντανές συνδέσεις με αντίστοιχες τουρκικές εκπομπές για να δούμε ποιος αναλυτής φωνάζει περισσότερο. Ομως έχω την αίσθηση ότι επί του θέματος οι Τούρκοι είναι αρκετά πιο σοβαροί.

Πηγή: Protagon.gr