Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Εργαστήριο Αναγνώρισης Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μετεώρων σε συνεργασία με τη διεθνούς Μ.Κ.Ο. Α21, υπό την αιγίδα του Δήμου Μετεώρων, διοργανώνει στις 29 Ιανουαρίου 2019, στα πλαίσια της καταπολέμησης του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Σε ποιους απευθύνεται το Εργαστήριο

Αφορά επαγγελματίες  πρώτης γραμμής και  απευθύνεται σε οποιοδήποτε επαγγελματία που μπορεί να συναντηθεί κατά την άσκηση του επαγγέλματός του με κάποιο πιθανό θύμα εμπορίας ανθρώπων. Έτσι θα μας ενδιέφερε να δούμε στο εργαστήριό μας να συμμετέχουν επαγγελματίες που ασχολούνται με ψυχο/κοινωνικές υπηρεσίες, ιατρικές υπηρεσίες, σώματα ασφαλείας, επιθεωρητές εργασίας, κυβερνητικοί και μη-κυβερνητικοί οργανισμοί που ασχολούνται με ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη προσφύγων, υπηρεσίες/φορείς/οργανισμοί που ασχολούνται με εκδιδόμενα πρόσωπα, κλπ.

Η 1109 – Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων είναι μια πρωτοβουλία της διεθνούς  Μ.Κ.Ο. Α21 που δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων – τη σύγχρονη μορφή δουλείας στον 21οαιώνα, με 14 γραφεία σε 12 χώρες. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια με μία στρατηγική καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων που εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα:

  • Τη πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και των διαφόρων αρχών και φορέων.
  • Την προστασία και φροντίδα στα άτομα που έχουν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων με στόχο την υποστήριξη και την αποκατάσταση τους.
  • Τη ποινική δίωξη διακινητών, προμηθεύοντας νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση στα διασωθέντα θύματα.
  • Τη συνεργασία, μέσω της δημιουργίας ενός σταθερού δικτύου συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων αρχών και φορέων, για μια αμεσότερη και αποτελεσματικότερη καταπολέμηση.

Η 1109 αποτελεί ένα εργαλείο που ανέπτυξε η Α21 για την καλύτερη αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων καθώς τα τελευταία 6 χρόνια λειτουργεί σε 24ωρη βάση, με χειριστές κλήσεων, εκπαιδευμένους στο να λαμβάνουν καταγγελίες περιστατικών εμπορίας ανθρώπων, να πληροφορούν και να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για το τι ακριβώς είναι η εμπορία ανθρώπων και πώς, ως οργανισμός, βοηθούμε και

 

στηρίζουμε τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Συνεργάζεται με πληθώρα φορέων όπως, αστυνομικές αρχές, τμήματα συνοριακού ελέγχου, πρεσβείες ξένων χωρών, άλλες ΜΚΟ, συλλόγους και φορείς παροχής υπηρεσιών, για να εξασφαλίσει μια ολοκληρωμένη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Στα πλαίσια του να πολλαπλασιάσουμε τη δυνατότητα αναγνώρισης πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, αναγνωρίσαμε την ανάγκη δημιουργίας κάποιου εκπαιδευτικού εργαστηρίου. Ήδη μέσα στο 2018, έχουν συμμετάσχει σε αυτό το εργαστήριο περισσότεροι από 800 επαγγελματίες πρώτης γραμμής από διάφορες ειδικότητες όπως ενδεικτικά: αστυνομικοί, συνοριοφύλακες, frontex, ιατροί και ιατρικό προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, προσωπικό οργανισμών ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, προσωπικό και εθελοντές οργανισμών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κλπ.

Θεωρούμε τη συμβολή του καθενός εξαιρετικά σημαντική στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και το εργαστήριο αυτό μπορεί να αποτελέσει και για τη δική σας κοινότητα ένα εργαλείο καταπολέμησής της.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις  29 Ιανουαρίου 2019, στις 14.00μ.μ. στον ισόγειο χώρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου). Η διάρκειά του θα είναι 3 – 3,5 ώρες και στο τέλος θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.  Εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο τηλέφωνο του Κέντρου Κοινότητας 2432078661, ώρες: 9.00-14.00, από 21/01/2019 έως 25/01/2019. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μετεώρων εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και βασίζεται σε τρεις πυλώνες που είναι η υποδοχή, ενημέρωση και η υποστήριξη των πολιτών, η συνεργασία με υπηρεσίες και φορείς της πόλης και τέλος η παροχή υπηρεσιών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου  και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των πολιτών.

Η Αντιδήμαρχος

Πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας

Δήμου Μετεώρων

Λίλα Μπαντέκα-Νάνη