Προς οριστική ματαίωση οι Ολυμπιακοί του Τόκιο

Πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν οι αγώνες

Δεν έρχονται καλά νέα από τον αθλητισμό. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Τόκιο έχει αναζωπυρώσει τις δυσοίωνες εικασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν σε κάτι περισσότερο από έξι μήνες.

Η Ιαπωνία διεύρυνε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού για να προστατεύσει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της πρωτεύουσας την Τετάρτη, καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις κρουσμάτων κορονοϊού πυροδότησαν ανησυχία και προειδοποιήσεις για έντονη πίεση στα νοσοκομεία. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga (Γιοσιχάιντε Σούγκα), δήλωσε ότι τα μέτρα κατά του κορονοϊού που ελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο – κατά το τελευταίο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας – θα επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν επτά άλλους νομούς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα λάβει κάθε μέτρο» για να προστατεύσει ζωές, προσθέτοντας ότι όλοι οι αλλοδαποί που δεν είναι κάτοικοι της Ιαπωνίας θα απαγορευτεί να εισέλθουν στην χώρα έως ότου αρθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Ο Yoshiro Mori (Γιοσίρο Μόρι), επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» , δήλωσε ότι οι προετοιμασίες θα συνεχιστούν, παρά τις αυξανόμενες αμφιβολίες για το αν οι Αγώνες διεξαχθούν ενώ η πανδημία συνεχίζεται. Ο Μόρι, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, είπε ότι η αναβολή των Αγώνων για δεύτερη φορά θα ήταν γεγονός «εντελώς αδύνατο»… Η ιαπωνική κυβέρνηση και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισαν τον Μάρτιο του 2020 να αναβάλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας. «Οι μόνες επιλογές που απομένουν τώρα είναι να ή να προχωρήσουμε αυτό το καλοκαίρι ή να ακυρώσουμε εντελώς τους αγώνες, παραδέχτηκε ο Μόρι.

Ο Μόρι τόνισε ότι οι διοργανωτές θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν σε θεατές να παρευρεθούν: «Θα πρέπει να λάβουμε μια πολύ δύσκολη απόφαση γύρω στον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο», είπε. Οι υπεύθυνοι της ΔΟΕ και της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων υποστηρίζουν ότι έχουν ένα «οπλοστάσιο» μέτρων που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια 15.000 αθλητών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν προτίθενται να αποκαλύψουν λεπτομερή σχέδια μέχρι την άνοιξη. Οι ειδικοί πάλι, ισχυρίζονται ότι μια απόφαση για το μέλλον των Αγώνων θα πρέπει να ληφθεί έως τα τέλη Μαρτίου όταν και θα πρέπει να ανάψει η Φλόγα και να αρχίσει η διαδρομή από την Φουκουσίμα στο Τόκιο.

fimotro.gr