Προς μονιμοποίηση ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές

Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του 2022 και τη μονιμοποίηση τους από το 2023 σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η επέκταση των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες είναι στο τραπέζι των μέτρων που θα φέρει το 2023 η κυβέρνηση και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί μια από τις προκλήσεις του 2023.

Με βάση τον σχεδιασμό η μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (13%) αφορά:

  • Στον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
  • Στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Στο τουριστικό πακέτο.

Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου σημειώνει ότι οι εξελίξεις στην οικονομία θα κρίνουν το μέγεθος των αλλαγών στη φορολογία και συγκεκριμένα στον ΦΠΑ επισημαίνονται μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές 13% ΦΠΑ για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού που με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ισχύει έως τις 30 Ιουνίου του 2022

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμόγια περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια και ανάγκη προσεκτικών κινήσεων λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και του κινδύνου αύξησης των επιτοκίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνατότητες του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένες και αυτό είναι ο βασικός περιορισμός που υπάρχει, από εκεί και πέρα οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων είναι πάντα δυναμικές».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτός από τις μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ αναφέρθηκε και σε δύο άλλες προκλήσεις για το 2023 που αφορούν την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και την επέκταση της κατάργησης και στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Το μέτρο κοστίζει 800 εκατ. για τον ιδιωτικό τομέα και 400 εκατ. ευρώ για το δημόσιο και τους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση και αφού διαπιστωθεί ότι αντέχει δημοσιονομικά ο προϋπολογισμός θα πρέπει να συναινέσουν και οι Θεσμοί καθώς η χώρας μπορεί να βγαίνει τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία ωστόσο παραμένει στο… μικροσκόπιο της Κομισιόν. Βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολο  οι Θεσμοί να αρνηθούν κάτι άλλωστε που δεν έπραξαν ούτε το 2019 με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, μόλις είχε αναλάβει η ΝΔ την διακυβέρνηση της χώρας. Το δεύτερο μέτρο που θα μονιμοποιηθεί είναι οι μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικές εισφορές των  μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο κοστίζει περίπου 850 εκατ. ευρώ.

fimotro.gr