Προς επιδείνωση της οικονομικής κρίσης

 

shmaia_ellas

 

 

Αντιμέτωπη με την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης αναμένεται να βρεθεί η χώρα τους επόμενους μήνες όπως αναφέρει σε άρθρο του στην «F.S.» ο Γ.Κύρτσος, εκτιμώντας ότι διάφοροι παράγοντες θα συνδυαστούν για να δώσουν ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η κατάσταση που επικρατεί στην πασχαλινή αγορά οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ενισχύονται τα φαινόμενα ύφεσης. Ο προϋπολογισμός του 2012 που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Δεκέμβριο του 2011 στηριζόταν στην εκτίμηση ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα υποχωρούσε κατά 2,5% τη χρονιά που διανύουμε.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2012 στηριζόταν στην εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ κατά 4%. Στην τελευταία του έκθεση το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για πτώση του ΑΕΠ το 2012 κατά 5%, ενώ μια απλή παρατήρηση των εξελίξεων σε διάφορους οικονομικούς κλάδους μάς προετοιμάζει για τα χειρότερα.

Καταλύτης στην ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης και τη γενικότερη οικονομική επιδείνωση είναι η διοικητική αποσύνθεση που φέρει την υπογραφή των πρωταγωνιστών του δικομματισμού. Τίποτα δεν λειτουργεί σωστά στη δημόσια διοίκηση και τα παρακλάδια της, ούτε πρόκειται να λειτουργήσει σωστά.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η πολυδιαφημισμένη επιστροφή του ΦΠΑ, που θα έλυνε το πρόβλημα ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων, αναβάλλεται επ’ αόριστον, η χρηματοδοτική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσκρούει κι αυτή σε ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιόμορφος εμφύλιος μεταξύ κρατικών υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΕΟΤ, ο οποίος βρίσκεται στην ανάγκη να περιορίσει στο ελάχιστο την προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό εξαιτίας του αυθαίρετου κουρέματος των αποθεματικών του από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όταν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα στερούν από τον ΕΟΤ το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών του, σε μια μάταιη προσπάθεια να ελεγχθούν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό και την εθνική οικονομία.

Αποκλίσεις και μέτρα

Τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα της οικονομικής σταθερότητας, την οποία βέβαια έχουν υπονομεύσει με τα λάθη και τις παραλείψεις τους.

Ο κ. Βενιζέλος και οι συνεργάτες του προσποιούνται ότι εγγυώνται τη σωστή εφαρμογή του νέου μνημονίου, ενώ δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο της Συγγρού εμφανίζονται έτοιμοι για το νέο οικονομικό ξεκίνημα, που θα στηριχτεί στην απελευθέρωση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας, τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και τον εκσυγχρονισμό, ενώ έχουν κάνει τις πιο απίθανες συμμαχίες με αντιδραστικές συντεχνίες και μικρά και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επενδύουν στη στασιμότητα και την αδιαφάνεια. Τάσσονται υπέρ ενός μικρότερου κράτους, ενώ συνεχίζουν τη νεοκαραμανλική πολιτική της επέκτασής του μέχρι τελικής δημοσιονομικής πτώσης.

Ο προϋπολογισμός του 2012 δεν εκτελείται σωστά, το Μεσοπρόθεσμο Οικονομικό Πρόγραμμα που καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2014 έχει μετατραπεί κι αυτό σε παλιόχαρτο και δημιουργούνται τεράστιες αποκλίσεις, τις οποίες θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε με νέα μέτρα οικονομικής και κοινωνικής ισοπέδωσης. Πάσχα τον Απρίλιο, εκλογές το Μάιο και ο λογαριασμός της οικονομικής επιδείνωσης τον Ιούνιο.

 

city Press.gr