Πρόωρες εκλογές μέχρι τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι προβλέψεις της Κουμουνδούρου για πρόωρες κάλπες, οι αγωνίες του ΑλέξηΤσίπρα και οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Πρόωρες εκλογές µέχρι και τα Χριστούγεννα βλέπουν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουµουνδούρου τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των µετρήσεων έχουν «χτυπήσει καµπανάκι» στην κυβέρνηση, η οποία αναζητά τον λόγο για τον οποίο θα στήσει κάλπες.

Ετσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε µπαράζ περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, προκειµένου να µπορέσει να επικοινωνήσει το πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώνοντας παράλληλα τους ψηφοφόρους αλλά και τα στελέχη του κόµµατός του. Αρκετοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πίστευαν -πριν φουντώσει η µετάλλαξη ∆έλτα– ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, για να ξεµπερδέψει µε την απλή αναλογική, και στη συνέχεια -ακόµα και µε µια κυβέρνηση συνεργασίας- θα προχωρούσε στην εφαρµογή του προγράµµατός του. Η πανδηµία, όµως, τίναξε στον αέρα τον όποιο προγραµµατισµό, καθώς ο αριθµός των κρουσµάτων καθηµερινά ανεβαίνει, άρα µέχρι και τον Σεπτέµβριο -λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ– αποκλείεται να έχει δηµιουργηθεί το τείχος ανοσίας που θα µπορούσε να επικαλεστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πάει σε εκλογές.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε σε σύσκεψη που έκανε µε τους στενούς του συνεργάτες ότι ο πρωθυπουργός θέλει την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές, καθώς η οικονοµία αναµένεται να αντιµετωπίσει σοβαρά προβλήµατα αµέσως µετά το καλοκαίρι.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαρκώς στο µυαλό του την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές, πρώτον, διότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η πολιτική του θα παραγάγει αδιέξοδα αργά ή γρήγορα και θα οδηγήσει και την οικονοµία σε αδιέξοδο. Αρα, επιθυµεί την προσφυγή στην κάλπη πριν αρχίσει αυτό να γίνεται έντονο και να το διαπιστώνει ο µέσος πολίτης. ∆εύτερον, διότι έχει επίγνωση πως αυτή η επικοινωνιακή φούσκα που έχει δηµιουργήσει δεν µπορεί να τον προστατεύει για πάρα πολύ χρόνο ακόµα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παραπέµποντας στην εφαρµογή του Εργασιακού, στον νέο πτωχευτικό νόµο, αλλά και στην άρση των µέτρων στήριξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, το οποίο ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, δείχνει δηµοσιονοµική προσαρµογή 9 µονάδων του ΑΕΠ µέχρι το 2023. Αυτό, σύµφωνα µε τον ίδιο, σηµαίνει ότι απώτατο όριο προσφυγής στις κάλπες είναι ο Σεπτέµβριος του 2022, όταν και θα πρέπει η κυβέρνηση να περιγράψει στο προσχέδιο Προϋπολογισµού του 2023 τον τρόπο µε τον οποίο θα καλυφθεί το κενό των 16 δισ. ευρώ.

«Από το έλλειµµα του περίπου 7% στο οποίο βρισκόµαστε σήµερα, θα βρεθούµε στο µείον 0,5% το ’22 και ο στόχος είναι για πλεόνασµα 2% το ’23. Ακόµα και αν η κυβέρνηση ορκίζεται ότι αυτό θα συµβεί δίχως µέτρα λιτότητας και θα στηριχθεί κυρίως στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας, εντούτοις παραδέχεται ότι θα συνδυαστεί µε απότοµη, ριζική άρση όλων των µέτρων στήριξης το 2022. Αντιλαµβάνεστε, λοιπόν, ποιο θα είναι το κλίµα στην ελληνική οικονοµία και την ελληνική κοινωνία. Στα εργασιακά, η εικόνα θα είναι περισσότερη δουλειά, µικρότερη αµοιβή. Η ανεργία θα αρχίσει να εκτινάσσεται, οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις θα σταµατήσουν να στηρίζονται -µε αυτή την έστω ανεπαρκή στήριξη που είχαν το προηγούµενο διάστηµα-, άρα τα λουκέτα θα αρχίσουν να είναι στην ηµερήσια διάταξη και πλειστηριασµοί κάποια στιγµή θα αρχίσουν, διότι ο νέος πτωχευτικός νόµος που ψήφισε η Νέα ∆ηµοκρατία δηµιουργεί ένα πλαίσιο ιδιαίτερα ασφυκτικό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σηµείο, αρκετοί επέµειναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζοντας το τείχος ανοσίας µέχρι και τον Οκτώβριο ίσως επιχειρήσει να πάει σε εκλογές τον Νοέµβριο ή ακόµα και αρχές ∆εκεµβρίου, αφού, όπως είπαν, «ο χρόνος δεν είναι υπέρ της κυβέρνησης».

Νέα κοινοβουλευτική ομάδα θέλει να στήσει ο Τσίπρας

Ενας άλλος λόγος που, σύµφωνα µε τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός θέλει να στήσει κάλπες είναι η διαµόρφωση µιας νέας Κοινοβουλευτικής Οµάδας, η οποία δεν θα του δηµιουργήσει προβλήµατα στην ψήφιση των µνηµονίων συνεργασίας µε τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς, όπως είναι γνωστό, η ψήφισή τους έχει αναβληθεί επ’ αόριστον.

Παράλληλα, θα µπορεί να προχωρήσει και νοµοθετήµατα όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης και η εφαρµογή του πτωχευτικού νόµου. Ενας επιπλέον λόγος έχει να κάνει µε τα 150 ευρώ που δόθηκαν στους νέους µέσω κάρτας, που θα ισχύει µέχρι και το τέλος του χρόνου. Στην κυβέρνηση -υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας– δεν θέλουν να ξεχαστεί αυτή η κίνηση, καθώς η προσδοκία τους είναι να φέρουν τους νέους πιο κοντά τους, δεδοµένου ότι ανάµεσά τους υπάρχει χάσµα.

parapolitika.gr