Πρόγραμμα βοήθειας 74 δισ. σε Ελλάδα από ESM και ΔΝΤ

77654321

Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνέρχονται στις Βρυξέλλες θα κριθεί η τύχη του ελληνικού αιτήματος για νέο δάνειο από τον ESM .

Ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, τόνισε ότι το κλειδί για να ξεμπλοκάρει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. είναι οι μεταρρυθμίσεις. «Η Αθήνα χρειάζεται να προχωρήσει σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε σημαντικές κινήσεις.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι βρισκόμαστε εδώ για να πετύχουμε μεγαλύτερη πρόοδο.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι Θεσμοί έκριναν θετική ως βάση για διαπραγματεύσεις την ελληνική πρόταση και η αξιολόγησή τους έχει ήδη παραδοθεί στο Eurogroup.

Ωστόσο δεν λείπουν οι αστερίσκοι κατά πόσο τα μέτρα είναι επαρκή για να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί και αφήνεται ανοικτό το να ζητηθούν επιπλέον παρεμβάσεις.

Πόσα χρήματα και γιατί ζητεί η Ελλάδα

Περισσότερα από 58 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να δώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ενώ επιπλέον 16 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που θα καταβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο ερώτημα γιατί απαιτείται τέτοιος πακτωλός χρημάτων, η απάντηση είναι ήδη προφανής. Μόνο μέχρι τις 20 Αυγούστου, πρέπει να δοθούν πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ και στον ΔΝΤ.

Επιπλέον 17-18 δις. ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν στους δύο θεσμούς μέχρι τα μέσα του 2018.

Πάνω από 12 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Ένα τεράστιο ποσό -θα ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ- θα πρέπει να διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ θα πρέπει να καλυφθεί και το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται λόγω του γεγονότος ότι η χώρα θα εμφανίσει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα καθ’όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του 2018.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3% (σ.σ η συμφωνία προβλέπει 1% για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017) δημιουργούν χρηματοδοτική τρύπα καθώς τα χρήματα που απαιτούνται για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, πρέπει στην πράξη να καλυφθούν με νέο δανεισμό.

Τι απομένει για να κλείσει ο συνολικός λογαριασμός; Περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να επιστρέψουν στον κρατικό προϋπολογισμό για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που θα διέθεσαν στο ελληνικό δημόσιο μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.

Δάνειο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2018

Η ελληνική πλευρά, όπως προκύπτει και από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τα ξημερώματα, μιλάει για ένα δάνειο η χρονική διάρκεια του οποίου θα εκτίνεται από την 01 Ιουλίου του 2015 έως τις 30 Ιουνίου του 2018.

Σε αυτό το διάστημα, πρέπει να γίνει η αποπληρωμή ενός πολύ σημαντικού τμήματος του δημόσιου χρέους κυρίως προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνολικού ύψους 46 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πώς προκύπτει αυτό το ποσό;

Ιδού μερικές από τις βασικές υποχρεώσεις των επόμενων τριών ετών:

· Η αρχή γίνεται με τα περίπου 1,53 δισεκατομμύρια ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα οποία έπρεπε να αποπληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου και τα οποία είναι ήδη ληξιπρόθεσμα. Το ΔΝΤ έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες και τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να συνεχιστεί η παρουσία του ΔΝΤ στο δανειακό πρόγραμμα της χώρας. Τη Δευτέρα, λήγει μια ακόμη δόση προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 448 εκατομμυρίων ευρώ η οποία επίσης δεν αναμένεται να πληρωθεί άρα ο λογαριασμός θα ανέβει στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

· Στις 20 Ιουλίου, λήγουν δύο ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνολικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια ευρώ, είναι το ομόλογο που επίσης κατέχει η ΕΚΤ και το οποίο λήγει στις 20 Αυγούστου.

Έτσι, από το δάνειο που θα εξασφαλίσει η χώρα εφόσον πάνε όλα κατ’ ευχήν, τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν μέχρι τις 20 Αυγούστου στην ΕΚΤ και στον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από εκεί και πέρα την περίοδο μέχρι τα μέσα του 2018 θα πρέπει να αποπληρωθούν:

1. Το ποσό των 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και

2. Περίπου 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο ποσό αυτό, η ελληνική πλευρά προσθέτει και τα περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν από τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού για να καλυφθούν υποχρεώσεις προς τους δανειστές την περίοδο από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τώρα. Αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να επιστραφούν καθώς πρόκειται για:

1. Τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης τα οποία μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να γίνουν repos και να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Τα Repos έχουν ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και πρέπει να μειωθούν προκειμένου να ανακτήσουν και οι φορείς του δημοσίου τα διαθέσιμά τους.

2. Τα ποσά που έχουν «παρακρατηθεί» από όσους συναλλάσσονται με το δημόσιο. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, ξεπερνούσαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ αν προστεθούν και οι επιστροφές φόρου που δεν έχουν γίνει ακόμη.

.