Πρόγραμμα Erasmus+στο 3ο ΓΕΛΤρικάλων”Οδυσσέας Ελύτης”

Στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εταιρικών σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «JointheEuropeanTable»,στο οποίο συμμετέχουν έξι (6) χώρες, η Ισπανία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, ηΓαλλία και η Ελλάδα  και  διήρκησε από τις 17 έως τις 24 Νοεμβρίου 2018.

Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό να αναπτύξει τις πνευματικές και πρακτικές ικανότητες καθώς και τις ευαισθησίες των παιδιών αλλά και των καθηγητών στην ευρεία σχολική  κοινότητα, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει εκπαίδευση για όλους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν συνεχώς κατόπιν της μεγάλης εισροής προσφύγων στην Ευρώπη. Οι βασικοί στόχοι του εγκεκριμένου  αυτού ευρωπαϊκού προγράμματος είναι να προάγει την ελευθερία, την ανεκτικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων μέσα στην εκπαίδευση,ενισχύοντας τις διεθνείς σχέσεις και την αλληλοκατανόηση, όπως επίσης και την αυτογνωσία. Επιπρόσθετα έχει σαν στόχο να προβληματίσει την εκπαιδευτική κοινότητα των εμπλεκομένων χωρών στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων που προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες,συμμετέχοντας στην προσπάθεια της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή κοινότητα.  Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία χρόνια και προβλέπονται μετακινήσεις μαθητών και καθηγητών στις πέντε χώρες που συμμετέχουν. Η πρώτη μετακίνηση  πραγματοποιήθηκεστην Πολωνία με συμμετοχή έξι μαθητών της Β΄Λυκείου και δύοεκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την άφιξή μας στην πόλη της Βαρσοβίας, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, όπου  είχαμε  την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στα ιστορικά μνημεία της,  στηνπαλιά πόλη, η οποία έχειανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και να επισκεφθούμε την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού όπου φυλάσσεται η καρδιά του Σοπέν.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο παλάτι Βιλάνοβ, ξεναγηθήκαμε στους μπαρόκ κήπους του, απολαύσαμε τους χριστουγεννιάτικους φωτισμούς του υπό τους ήχους κλασικής μουσικής και, αφού περιηγηθήκαμε στο μουσείο του Β’ παγκοσμίου Πολέμου,όλοι, μαθητές καιεκπαιδευτικοί,μεταφερθήκαμε στην πόλη Siedlce. Εκεί οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες υποδοχής και την επόμενη μέρα ξεκίνησαν οι εργασίες της συνάντησης στο χώρο του σχολείου υποδοχής. Αρχικά παρουσιάστηκαν οι χώρες, οι πόλεις και τα σχολείαμας από τους μαθητές. Το πρόγραμμα ήταν απαιτητικό καθώς οι μαθητέςεργάζονταν καθημερινά στο χώρο του σχολείου από το πρωί μέχρι το μεσημέρι σε θέματα που αφορούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας εργασίες που είχαν εκπονήσει, φτιάχνοντας πόστερ και προτείνοντας λύσεις για την ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών στις κοινωνίες των χωρών τους. Οι ιδέεςκαι οι απόψεις που εκφράστηκαν  ήταν  εξαιρετικές.  Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε σε όλους μας η ομιλία ενός Σύριου γιατρού, μετανάστη στην Πολωνία, ο οποίος ξετύλιξε το κουβάρι της περιπέτειας της δικής του και της οικογένειάς του που ζει εδώ και αρκετά χρόνια στην Πολωνία. Αναγκάστηκε να εργαστεί ως φούρναρης, γιατί δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο της ιατρικής, έχασε  όλα τα υπάρχοντά του και  προσπαθείνα επιβιώσει. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα τελευταία λόγια του, όταν με δάκρυα στα μάτια μάς έλεγε: «Πολύ σημαντικά για μένα είναι η οικογένεια, ηεργασία, η φιλική αντιμετώπιση. Πολλοίάνθρωποι σήμερα δεν έχουν κανένα αγαθό από όσα υπάρχουν στην Ενωμένη Ευρώπη.Χωρίς αυτά, όμως, αισθάνεσαι ένα τίποτα…»

Οι εκπαιδευτικοίτων συμμετεχόντων χωρών συνεργάστηκανπροκειμένου να σχεδιάσουν τις επόμενες δράσεις του προγράμματος οι οποίες περιλαμβάνουνδημιουργία ταινιών, παρουσιάσεων, φυλλαδίων, ηλεκτρονικού βιβλίου, ακόμη και«διακρατικού» τραπεζομάντηλου που θα ταξιδέψει από χώρα σε χώρα.

Επίσης έγινε ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί το logoτου προγράμματος και σχεδιάστηκε το t-shirt που κάθε χώρα θα ετοιμάσει με κοινό λογότυπο καισχέδιογια όλους.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο γειτονικόLublin μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά μια ιστορική πόλη και σύγχρονη φοιτητούπολη της Πολωνίας με  την ίδρυση του Πανεπιστημίου MarieCurie-Skłodowskaτο 1944. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου αποτέλεσε τόπο φυλάκισης των Εβραίων (μέχρι τότε ζούσαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εκεί), ενώ στην μεταπολεμική περίοδο υπήρξε ένα από τα κέντρα του Κομμουνισμού στη χώρα. Ξεναγηθήκαμε στην παλιά πόλη, στο κάστρο, στην υπόγεια αγορά της πόλης και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τουMajdanek.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος με την παρουσίαση των τελικών εργασιών, έγιναν οι απονομές των τίτλων και μαθητές με ιδιαίτερα ταλένταέδωσαν μια ευχάριστη νότα στη διοργάνωση, παίζοντας σαξόφωνο, τραγουδώντας, χορεύοντας ή κάνοντας επίδειξη κάποιωνιδιαίτερων ικανοτήτων.

Τέλος, η παιδαγωγική ομάδα της Πολωνίας οργάνωσε ένα πικ-νικ σε κοντινό δάσος  της περιοχής του σχολείου,με παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορό.

Η επόμενη συνάντηση θα  πραγματοποιηθεί στην πόλη Lahrτης Γερμανίας από 23-30 Μαρτίου 2019 με μετακίνηση  έξι (6 ) μαθητών και δύο (2) εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2021 με επισκέψεις στην Ισπανία, Ουγγαρία, Γαλλία και τον Απρίλιο του 2021 στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία χρονιά του προγράμματος 2020-2021 θα μετακινηθούν τρεις (3)μαθητές σε τρεις (3) χώρες αντίστοιχα από τις εταιρικέςκαι θα χρειαστεί να μείνουν για δύο (2) μήνες στη χώρα υποδοχής, έτσι ώστε να παρακολουθήσουν μαθήματα στο εκεί σχολείο και να νιώσουν με αυτό τον –προστατευμένο βέβαια-  τρόπο τι σημαίνει «μετανάστευση». Αυτή είναι μεγάλη καινοτομία σε ευρωπαϊκά προγράμματα και προϋποθέτει ασφαλώς την κατάλληλη εκπαίδευση των μαθητών αλλά και των καθηγητών που θα τα συνοδεύσουν και θα είναι υπεύθυνοι για τη διαβίωσή τους εκεί.

Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστείη καλή συνεργασία και η διάθεση για δουλειά προκειμένου το πρόγραμμα αυτό να επιτύχει τους μεγαλεπήβολους στόχους του.

Ο Δ/ντής                                                                                      Η παιδαγωγική ομάδα

Ευάγγελος Αργυρόπουλος                                                                          Οι Καθηγήτριες

Βαργιάμη Δήμητρα

Σαμαρά Μαρία

Οι Μαθήτριες

Καρκανιά  Αλεξάνδρα