“Πράσινο φως” για την ανεξάρτητη θέρμανση φυσικού αερίου στις πολυκατοικίες

fysiko aerio2

Τέλος στις πολύωρες συνελεύσεις πολυκατοικιών – τουλάχιστον αυτά που αφορούν το φυσικό αέριο και την εγκατάστασή του – βάζει υπουργική απόφαση.

Αναλυτικότερα, πλέον ελεύθεροι να εγκαθιστούν αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο είναι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, οι οποίοι επιπλέον θα γλιτώνουν και τα κοινόχρηστα των κεντρικών θερμάνσεων, ακόμη και αν δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι ένοικοι του ίδιου κτιρίου. Έτσι, θα πρέπει πριν προχωρήσουν στην ανεξαρτητοποίησή τους να θέσουν το θέμα στη γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα συνδεθεί ολόκληρη η πολυκατοικία με το δίκτυο φυσικού αερίου και αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός για την αυτονομία του κάθε ιδιοκτήτη, αφού καταργείται η υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία (50%+1).

Το υπουργείο περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έκανε δεκτή την πρόταση της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, σύμφωνα με την οποία ζητούσε τη σύγκληση πρώτα της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου.

Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου, το οποίο αναρτήθηκε για λίγες μόνο ώρες στο opengov.gr από το ΥΠΕΚΑ και κατόπιν απεσύρθη από το υπουργείο το οποίο επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσοι εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα φ.α δεν θα υποχρεούνται στις κοινόχρηστες χρεώσεις των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών. Έτσι θα επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκόπτονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο και να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες φυσικού αερίου που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες χωρίς να απαιτείται η εξασφάλιση της πλειοψηφίας.

parapolitika.gr