Πραγματοποιήθηκε στον Βόλο η 7η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο Θεσσαλίας

Από την Παρασκευή 3 έως την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε στον Βόλο η 7η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας 2018-2021, η οποία διοργανώθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, και από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου, παρουσιάστηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων ανακοινώσεις, για την προβολή του αρχαιολογικού έργου της Εφορείας και της έρευνας αρχαιολογικών θέσεων και μνημείων που βρίσκονται στην αρμοδιότητά της. Οι ανακοινώσεις αφορούσαν στα εξής:

1) Κρυστάλλω Μαντζανά, «Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Οξύνειας Δ. Μετεώρων. Ζητήματα αποκατάστασης».

Το αρχικό τμήμα μνημείου (17ος αι.), που ακολουθεί τον τύπο του μονόκλιτου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναού, επεκτάθηκε στις αρχές του 18ου αι. προς τα δυτικά με τη δημιουργία δύο χώρων συνδεδεμένων εν σειρά. Στο αρχικό τμήμα διασώζονται ελάχιστα δείγματα της αρχικής ζωγραφικής. Το 1779 και δια χειρός των Χιοναδιτών ζωγράφων Κωνσταντίνου, Μιχαήλ και Ιωάννου αγιογραφήθηκε όλος ο ναός. Το μνημείο παρουσιάζει αρκετά προβλήματα τόσο στο κέλυφος όσο και στις τοιχογραφίες, ενώ στο παρελθόν δέχθηκε αρκετές επεμβάσεις που άλλαξαν την εσωτερική εικόνα του ναού και προκάλεσαν βλάβες στην τοιχοποιία και στο ζωγραφικό του διάκοσμο. Το έργο της αποκατάστασής του έχει ενταχθεί στην Πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας «Παρεμβάσεις προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ο.Χ.Ε. Πολιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλίας» ΕΣΠΑ 2014-2020. Στην παρούσα ανακοίνωση γίνεται μια πρώτη παρουσίαση του μνημείου και των ζητημάτων αποκατάστασης, με απώτερο σκοπό την επαναφορά στην αρχική του μορφή.

2) Evangelia Dafi, Robin Rönnlund, «At the Confluence of Enipeus and Peneios: An Archaeological Sketch» (Ελλ.: Στη συμβολή Ενιπέα και Πηνειού: Ένα αρχαιολογικό διάγραμμα). Πρόκειται για εργασία στην οποία παρουσιάζονται ορισμένες ελάχιστα γνωστές μέχρι πρόσφατα αρχαιολογικές θέσεις της δυτικής θεσσαλικής πεδιάδας, και συγκεκριμένα στο ανατολικό τμήμα της, κατά μήκος της σημαντικής εμπορικής και στρατιωτικής οδού που συνέδεε τη Δυτική με την Ανατολική Θεσσαλία, γύρω από την περιοχή της συμβολής των ποταμών Πηνειού και Ενιπέα.