Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός EU Scoop!

Την Παρασκευή, 11/06/2021, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο Πρώτος Διαγωνισμός Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης EU Scoop! από το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας (Α.ΚΕ.Θ.). Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί μέρος του προγράμματος SCoopConSS https://scoopconss.eu/και είχε ως σκοπό την ανάδειξη της νικήτριας ομάδας που θα συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη του 2021 στο πλαίσιο διεθνούς εκδήλωσης για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μοναδικής εμπειρίας, η κάθε ομάδα μαθητών είχε στη διάθεσή της 10 λεπτά για να παρουσιάσει τις ιδέες της, δηλαδή την εικονική κοινωνική επιχείρηση που δημιούργησε, την καινοτομία που αυτή προσφέρει, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που καλύπτει και να αναλύσει το επιχειρηματικό της μοντέλο.Οι παρουσιάσεις των μαθητών μας εξέπληξαν! Οι καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες, ο ευρύς κοινωνικός αντίκτυπος, η συνοχή των ιδεών τους και ο πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης ήταν μερικές από τις παραμέτρους που κατέστησαν τις ιδέες τους ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και μοναδικές.

Μετά τις παρουσιάσεις, η κριτική επιτροπή συνεδρίασε διαδικτυακάγια να αποτυπώσει τη βαθμολογία που απένειμε σε κάθε ιδέα και να αναδείξει τη νικήτρια ομάδα. Οι νικητές του διαγωνισμού ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη που δημιούργησαν την ΚοινΣΕπ «ΕΡΓΑΖΩΜΑΙ», σε μια προσπάθεια ένταξης των αστέγων και εξάλειψης της φτώχειας με την καλλιέργεια διάφορων προϊόντων, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριάς τους, της κ. Γεωργίας Βαγιωνά. Την δεύτερη και τρίτη θέση κατέκτησαν οι ομάδες του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή  Ζήση Καρασίμου. Η ομάδα της δεύτερης θέσης σχεδίασε την εικονική ΚοινΣΕπ«DronesonFire» με σκοπό την αποτροπή των καταστροφών που προκαλούνται από τις πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η ομάδα της τρίτης θέσης παρουσίασε την «BioLife», μια κοινωνική επιχείρηση που στοχεύει, μετά από επεξεργασία, να επαναπροωθήσει στην αγορά τα προϊόντα που έχουν υπερβεί την ημερομηνία λήξης, μειώνοντας την πείνα και τη φτώχεια στην τοπική κοινωνία.

Πέραν όλων αυτών, στη διάρκεια του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε από την ΚοινΣΕπ «απ’Ουσία», συγκεκριμένα από την Ζωή Δάβαρη και την Μάρθα Ρούσσου, εκπαιδευτικό παιχνίδι ζωγραφικής, εξάπτοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μαθητών. Στο τέλος του παιχνιδιού δόθηκαν διάφορα δωράκια σε αυτούς.

Ευχαριστούμε όλες τις ομάδες των μαθητών, αλλά και τους καθηγητές που τις διηύθυναν και που εργάστηκαν με πείσμα και υπομονή, προσφέροντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα στο διαγωνισμό. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τον κ. Ζήση Καρασήμο από το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, τον κ. Κωνσταντίνο Ντούρα και την κα. Ανθούλα Θεοδώρου από το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Καρδίτσας, τον κ. Πέτρο Τσίντζο και τον κ. Εμμανουήλ Κοσμίδη από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την κα. Αναστασία Πατέρα και τον κ. Μαγειρία Δημήτριο από το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τρικάλων, την κα. Γεωργία Βαγιωνά από τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη και τον κ. Σταύρο Μητσιάδη από το 1ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Τρικάλων.

Ευχαριστούμε, επίσης, την κριτική επιτροπή που στελεχώθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Παπαδάκη, πρόεδρο της Ένωσης Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Κρήτης, τον κ. Ευάγγελο Ντάφλο, οικονομολόγο και τον κ. Αχιλλέα Κωστούλα, υπεύθυνο του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Α.ΚΕ.Θ., που αφιέρωσε όλες της τις γνώσεις, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο για τις ανάγκες του διαγωνισμού, καθώς και για όλες τις συμβουλές και προσέφερε στους μαθητές. Τέλος ευχαριστούμε την κ. Δάντη από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, για την εκτενή αναφορά που έκανε πάνω στις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Ευρώπη στους νέους ανθρώπους.