Στα Τρίκαλα πραγματοποιείται η 5η διακρατική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος EUROSCAPES (INTERREG IVC) που αφορά στην ολοκληρωμένη και αειφορική διαχείριση του τοπίου σε πόλεις του Ευρωπαϊκού χώρου και στοχεύει στην διατήρηση, την διαχείριση, την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού, πολιτιστικού περιβάλλοντος σε αστικές και περι-αστικές περιοχές. Το πρόγραμμα υλοποιείται για το Δήμο Τρικκαίων από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ) Τρικάλων και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από 14 ευρωπαϊκές χώρες.
H 5η συνάντηση, που έχε ως θέμα την ανάπτυξη «GIS και e-εργαλείων για την αποτελεσματική διαχείριση του περιβάλλοντος» πραγματοποιείται στο Μύλο Ματσόπουλου, και τον συντονισμό έχουν η Δ/νση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων , η ΔΕΚΑ Τρικάλων και η e–Trikala Α.Ε..
Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011, πρώτη ημέρα της συνάντησης σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος κ. Κολότσιος Απόστολος και ο πρόεδρος της ΔΕΚΑ Τρικάλων κ. Μανώλης Κωνσταντίνος. Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης θα παρουσιαστούν τα Σχέδια Διαχείρισης περιβάλλοντος από 3 εταίρους του προγράμματος και θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μύλου Ματσόπουλου ως παράδειγμα ορθής πρακτικής Διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς από τον Δήμο Τρικκαίων. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει σεμινάριο/εργαστήριο σχετικό με την χρήση διαδικτυακών Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) και με την εφαρμογή του σε Σχέδια Διαχείρισης Αστικού και Περι-Αστικού Τοπίου. Οι αντιπροσωπείες των εταίρων θα οργανωθούν σε 2 ομάδες εργασίας με αντίστοιχα αντικείμενα: τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) και την Συμβολή των GIS στην βελτίωση των Σχεδίων Διαχείρισης Περιβάλλοντος. Το σεμινάριο οργάνωσαν και επιμελήθηκαν στελέχη της εταιρίας e–Trikala.
Την δεύτερη ημέρα της συνάντησης Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011, θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας με αντικείμενο τις ορθές πρακτικές στην διαχείριση καθώς και την οικονομική αξία των εργαλείων Διαχείρισης, αντίστοιχα. Επίσης, θα αναλυθούν παραδείγματα πόλεων που εφάρμοσαν ορθή Διαχείριση Αστικού και Περι-Αστικού περιβάλλοντος και θα συζητηθούν θέματα, όπως η συμμετοχή των πολιτών και η ενσωμάτωση πρωτοβουλιών των τοπικών κοινωνιών στην Διαχείριση του περιβάλλοντος. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με ανοικτή συζήτηση και καταγραφή των συμπερασμάτων, τόσο από το θεματικό σεμινάριο του GIS, όσο και από τις ομάδες εργασίας σε όλα αντικείμενα.