Κατάλογο με τα 12 πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια που απειλούν την υγεία των ανθρώπων, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονται βακτήρια της ομάδας των Gram-αρνητικών μικροβίων, όπως το κολοβακτηρίδιο (e. coli) που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρες μολύνσεις του αίματος και πνευμονίες στους αδύναμους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και γηροκομεία.
Η λίστα θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων στην επερχόμενη σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (σύνοδος των G20) που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο στις 7 και 8 Ιουλίου 2017.
Στόχος είναι να δεχθούν οι κυβερνήσεις των πλούσιων κρατών να χρηματοδοτήσουν έρευνες για να βρεθούν νέα αντιβιοτικά γι’ αυτά τα δύσκολα στην αντιμετώπισή τους μικρόβια.
Οι επιστήμονες κατ’ επανάληψιν έχουν προειδοποιήσει κοινό και κυβερνήσεις ότι η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων, που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
Αυτό όμως σημαίνει ότι άνθρωποι κινδυνεύουν και συχνά χάνονται εξαιτίας συνηθισμένων λοιμώξεων που κάποτε μπορούσαν εύκολα να ελεγχθούν.
Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι ήδη τα ανθεκτικά μικρόβια κοστίζουν σε ετήσια βάση τη ζωή 700.000 ανθρώπων και ότι, αν δεν αλλάξει κάτι, μέχρι το 2050 θα πεθαίνουν 10 εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο.
Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ δρ Μαρί-Πωλ Κίνι δήλωσε ότι η μικροβιακή αντοχή έχει λάβει «ανησυχητικές διαστάσεις» αλλά «τα κλινικά (σ.σ. σε ανθρώπους) ερευνητικά προγράμματα για νέα αντιβιοτικά είναι πρακτικά ανενεργά».
«Οι θεραπευτικές επιλογές μας εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς. Αν αφήσουμε την έρευνα μόνο στα χέρια της αγοράς, τα νέα αντιβιοτικά που χρειάζονται κατεπειγόντως δεν θα είναι έτοιμα εγκαίρως», τόνισε.
Και επισήμανε ότι στον κατάλογο που δίνεται στην δημοσιότητα δεν συμπεριλαμβάνεται το βακτήριο της φυματίωσης (ο βάκιλος του Κοχ), διότι ήδη έχει τεθεί ως προτεραιότητα.
Ποια είναι
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ συνέταξαν τον κατάλογο με βάση το επίπεδο αντοχής κάθε βακτηρίου ξεχωριστά, τις παγκόσμιες θνησιμότητες, την επίπτωση των λοιμώξεων στις κοινότητες και την επιβάρυνση των συστημάτων Υγείας εξαιτίας τους.
Με τη βοήθεια αυτών των στοιχείων, τα ανθεκτικά μικρόβια ταξινομούνται ως υψίστης, υψηλής και μετρίας προτεραιότητας. Να λοιπόν ποια είναι ανά κατηγορία.
Υψίστης προτεραιότητας
* Το ακινετοβακτήριο baumannii
* Η ψευδομονάδα η αεριογόνος
* Τα εντεροβακτήρια (στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται η κλεμπσιέλλα, το e. coli, οι σερράτιες και το μικρόβιο πρωτέας)
Υψηλής προτεραιότητας
* Ο εντερόκοκκος faecium
* Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος
* Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
* Το καμπυλοβακτήριο
* Η σαλμονέλα
* Το βακτήριο του γονόκοκκου (neisseria gonorrhoeae)
Μετρίας προτεραιότητας
* Ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας
* Ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας
* Η σιγκέλλα
Πηγή : Web Only