Που οφείλεται η δημιουργική ασάφεια στην πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ

syriza-simaies

Σύγχυση συνεχίζουν να προκαλούν οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας ενός κόμματος στις επερχόμενες εκλογές και την πολιτική συνεργασιών της Κουμουνδούρου.

Και αυτό διότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο προσφυγής εκ νέου στις κάλπες.

Σήμερα μάλιστα ο αντιπρόεδρος της απελθούσας κυβέρνησης και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγσάκης δήλωσε στον Real fm ότι «πρέπει είτε να αποκλείσουμε, είτε να αποτρέψουμε τις νέες εκλογές».

Η σημερινή δήλωση Δραγασάκη έρχεται στον απόηχο των διαδοχικών δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του κόμματος (Γεροβασίλη, Σκουρλέτης,Βούτσης, Φλαμπουράρης) ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ και ενεργοποίησης των σεναρίων του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού».

Δηλώσεις που προφανώς σκοπίμως είναι ένα τόνο πιο κάτω για το ενδεχόμενο συνεργασίας κυρίως με το ΠΑΣΟΚ διότι στην Κουμουνδούρου δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη ρητορική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Μόλις χθες στη συνέντευξή του στο Kontra ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κ. Γεννηματά μπορεί να μην επωμίζεται η ίδια τις αμαρτίες του παρελθόντος, κουβαλάει όμως πολλά βαρίδια (Βενιζέλος – Λοβέρδος) στις πλάτες της» και ζητώντας αυτά τα βαρίδια να απομονωθούν.

Σήμερα η εκπρόσωπος του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη με συνέντευξή της στον Παραπολιτικά Fm εξέφρασε στον αέρα τη θέση ότι το κόμμα της μετεκλογικά «μπορεί να συνεργαστεί με όσους έχουν την άποψη ότι τα μνημόνια είναι καταστροφικά».

Λίγο αργότερα στο σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε η συγκεκριμένη αποστροφή αντικαταστάθηκε από την προϋπόθεση κοινής θέσης για θέματα όπως το χρέος, τα εργασιακά, τις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Αυτή ακριβώς η σκόπιμη δημιουργική ασάφεια γύρω από το μείζων θέμα των συνεργασιών είναι που αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και με το ΠΑΣΟΚ πλην των ΑΝΕΛ, σε περίπτωση βέβαια που το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου δεν εισέλθει στη Βουλή, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που εισέλθει αλλά χρειαστούν τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Επί του παρόντος στην Κουμουνδούρου λεκτικά τουλάχιστον επιμένουν στον στόχο της αυτοδυναμίας και ελπίζουν ότι η αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων θα τους επιτρέψουν να τον κατακτήσουν ή τουλάχιστον να έχουμε μια επανάληψη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

naftemporiki