Η Ιωάννα Τούνη, η Χαρά Τσιώλη και οι άλλες τηλεπερσόνες που “ξεμαλλιάζονται” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα σύγχρονα πρότυπα για τη νεολαία; Πού χαθήκαν οι “αληθινές” γυναίκες; Μια ερώτηση που αιωρείται συχνά στις συζητήσεις, φορτωμένη νοσταλγία για μια εποχή που φαντάζει πιο απλή, πιο αυθεντική.
Όμως, μήπως η ερώτηση αυτή εμπεριέχει μια άδικη γενίκευση και μια ρομαντική παραποίηση του παρελθόντος; Μήπως η έννοια της “αληθινής” γυναίκας έχει παρερμηνευτεί και εγκλωβιστεί σε στερεότυπα που δεν αντέχουν στην πραγματικότητα της σύγχρονης ζωής; Στην εποχή της αδιάκοπης προβολής και της εφήμερης λάμψης των social media, είναι αλήθεια πως η επιδίωξη της “καλοπέρασης” και της προσωπικής προβολής φαίνεται να κυριαρχεί.
Τόσο άνδρες όσο και γυναίκες παρασύρονται συχνά σε έναν ατέρμονο αγώνα για likes και followers, χάνοντας την επαφή με τις απλές, καθημερινές δεξιότητες. Έχει γίνει σχεδόν ανέκδοτο η εικόνα νέων ανθρώπων που δυσκολεύονται να φτιάξουν ένα αυγό ή να στρώσουν ένα κρεβάτι. Και ναι, η αντοχή στη δυσκολία φαίνεται να έχει υποχωρήσει, με την πρώτη αναποδιά να πυροδοτεί αντιδράσεις υπερβολικές. Ωστόσο, είναι επικίνδυνο να τσουβαλιάζουμε όλες τις γυναίκες – και τους άνδρες – κάτω από αυτή την ομπρέλα της “απραξίας” και της επιφανειακής ζωής.
Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία είναι γεμάτη από γυναίκες αξιέπαινες, που παλεύουν καθημερινά σε πολλαπλά επίπεδα. Γυναίκες που χτίζουν καριέρες, μεγαλώνουν παιδιά, φροντίζουν τις οικογένειές τους και παράλληλα αναζητούν την προσωπική τους εξέλιξη. Γυναίκες που γνωρίζουν καλά τις “απλές” αλλά ουσιαστικές δεξιότητες της ζωής και που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με αξιοπρέπεια και δύναμη. Η σύγκριση με τις “παλαιότερες” γυναίκες στην Ελλάδα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Ενώ αναγνωρίζεται η ανθεκτικότητα και η εργατικότητά τους, συχνά παραβλέπεται το πλαίσιο στο οποίο έζησαν. Μια κοινωνία με σαφείς διαχωρισμούς ρόλων, περιορισμένες ευκαιρίες και συχνά καταπιεστικές δομές.
Η “χειραφέτηση” για τις γυναίκες εκείνης της εποχής είχε διαφορετική σημασία και συχνά επιτυγχάνονταν μέσα από την ανάγκη και την επιβίωση. Σήμερα, η χειραφέτηση έχει αποκτήσει νέες διαστάσεις. Οι γυναίκες διεκδικούν την ισότητα σε όλους τους τομείς, την επαγγελματική καταξίωση, την ελευθερία της επιλογής και την αυτονομία. Η ενασχόληση με τα social media και η επιδίωξη της “καλοπέρασης” μπορεί να είναι μια έκφραση αυτής της ελευθερίας, έστω και αν κάποιες φορές οδηγεί σε υπερβολές. Συνεπώς, αντί να αναζητούμε τις “αληθινές” γυναίκες σε μια εξιδανικευμένη εικόνα του παρελθόντος, ίσως είναι πιο εποικοδομητικό να αναγνωρίσουμε την πολυπλοκότητα της σύγχρονης γυναικείας ταυτότητας.
Να δούμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα, και να επικεντρωθούμε στην καλλιέργεια ουσιαστικών αξιών, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, ανεξάρτητα από το φύλο και την ψηφιακή παρουσία. Γιατί οι “αληθινές” γυναίκες – όπως και οι “αληθινοί” άνδρες – υπάρχουν γύρω μας, αρκεί να στρέψουμε το βλέμμα πέρα από την επιφάνεια της οθόνης.
Δείτε το εξαιρετικό σατιρικό βίντεο στο κανάλι antonis cooken στο youtube