Πότε γίνεται εγχείρηση θυρεοειδή με λέιζερ και πότε αφαίρεση θυρεοειδή με ολική θυρεοειδεκτομή; Ένας χειρουργός θυρεοειδούς εξηγεί

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι η πιο συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Όταν παρατηρούνται, ένας εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς παίρνει δείγμα των όζων για βιοψία, προκειμένου να αξιολογήσει αν είναι επικίνδυνοι για καρκίνο του θυρεοειδούς ή αν είναι απλώς καλοήθεις.

Γενικά οι καλοήθεις όζοι δεν αφαιρούνται, εκτός κι αν είναι τόσο διογκωμένοι που δυσκολεύουν τον ασθενή στην κατάποση και σε αυτή την περίπτωση έχουμε εγχείρηση θυρεοειδή με λέιζερ, όπου αφαιρούνται γρήγορα και αποτελεσματικά οι συγκεκριμένοι όζοι χωρίς επιπλοκές ή μακρά περίοδο ανάρρωσης.

Στην περίπτωση ωστόσο που οι όζοι είναι καρκινικοί, τότε προτείνεται αφαίρεση θυρεοειδή, μία διαδικασία γνωστή και ως ολική θυρεοειδεκτομή, που αποτρέπει τα καρκινικά κύτταρα από το να επανεμφανιστούν στο σημείο. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι περιλαμβάνει η κάθε διαδικασία και πώς ο χειρουργός θυρεοειδούς αξιολογεί την κατάσταση.

Για καλοήθεις όζους

Η εγχείρηση θυρεοειδή με λέιζερ είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ενδείκνυται για τη θεραπεία καλοήθων όζων. Η τεχνική συνίσταται στην καταστροφή του ιστού με την εισαγωγή οπτικών ινών που μεταφέρουν την φωτεινή ενέργεια, προκαλώντας πλήρη και μη αναστρέψιμη νέκρωση των όζων.

Ο στόχος της εγχείρησης θυρεοειδή με λέιζερ, είναι ουσιαστικά η εξάλειψη των όζων, χωρίς να χρειαστεί αφαίρεση του οργάνου ή πιο επεμβατική διαδικασία.

Εφόσον διευκρινιστεί ότι οι όζοι είναι καλοήθεις, η εγχείρηση θυρεοειδή με λέιζερ είναι η ιδανική θεραπεία για την συρρίκνωση ενοχλητικών και επώδυνων όζων τόσο μεγάλων που θα άφηναν αντιαισθητικό σημάδι αν αφαιρούνταν με κανονική επέμβαση, ή για ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση αφαίρεσής τους, λόγω άλλων θεμάτων υγείας που αποτρέπουν τη νάρκωση.

 

 

Για ανησυχητικά δείγματα

Αν τα αποτελέσματα της βιοψίας δείχνουν καρκινικούς όζους, τότε προτείνεται αφαίρεση θυρεοειδή με ολική θυρεοειδεκτομή. Οι περισσότερες θυρεοειδεκτομές γίνονται με γενική αναισθησία, που σημαίνει ότι δεν αισθάνεστε τίποτα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ωστόσο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι από το προηγούμενο βράδυ.

Κατά την ολική θυροειδεκτομή, ο χειρουργός θυρεοειδούς κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα του λαιμού όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια φυσική πτυχή για να μη φαίνεται η ουλή και στη συνέχεια περνάει ένα λεπτό στρώμα μυός για να αποκτήσει πρόσβαση στον θυρεοειδή αδένα, από τον οποίο αφαιρεί τον έναν ή και τους δύο λοβούς καθώς και τυχόν κοντινούς λεμφαδένες που μπορεί να επηρεαστούν από τα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια, ο χειρουργός θυρεοειδούς επαναφέρει τους μύες του μπροστινού μέρους του λαιμού στη σωστή τους θέση και τους ασφαλίζει στη θέση τους με ειδικά ράμματα.

Μάθετε περισσότερα για τους όζους στον θυρεοειδή, την εγχείρηση θυρεοειδή με λέιζερ και την αφαίρεση θυρεοειδή με ολική θυρεοειδεκτομή, στην σελίδα του κορυφαίου χειρουργού θυρεοειδούς Γιάλβαλη.