«Ποταμοί της πόλης, ζωής Ευεργέτες» μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στα Τρίκαλα

Μια ημερίδα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών Τρικαλινών, εκπροσώπων φορέων αλλά και απλών πολιτών, έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων.

Στην ημερίδα με θέμα «Ποταμοί της πόλης, ζωής ευεργέτες», που συνδιοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Τρικκαίων, η ΚΕΔΕ, η ΔΕΥΑΤ, η ΠΑΔΥΘ, το Ελληνικό δίκτυο πόλεων με ποτάμια και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για το περιβάλλον και τον πολιτισμό Ιάνθη, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εισηγήσεις για τις σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης από εξειδικευμένους επιστήμονες και βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, για τον σημαντικό ρόλο των ποταμών αλλά και της φύσης γενικότερα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, για το ιστορικό υπόβαθρο, την πολιτιστική και περιβαλλοντική σημασία, τον κοινωνικό ρόλο των ποταμών και τέλος την διαχείριση, αξιοποίηση, προστασία και αποκατάσταση τους.

Η ημερίδα είχε επίσης ως στόχο να συνδεθεί με την εμπειρία και τη ζωή των κατοίκων της πόλης. Οι ειδικευμένοι επιστήμονες ενημέρωσαν επίσης το κοινό, για τον σημαντικό ρόλο των υδάτινων οικοσυστημάτων στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος του «Δικτύου πόλεων με ποτάμια» Δημήτρης Παπαστεργίου, ο ειδικός Γραμματέας Υδάτων – ΥΠΕΝ Ιάκωβος Γκανούλης, εκπρόσωπος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Ντίνος Μπάρδας, και η εκπρόσωπος  της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό Ιάνθη Χριστίνα Φίλιππα.

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν χωρισμένο σε τρείς ενότητες ως εξής :

1η ΕΝΟΤΗΤΑ

Ιστορικό υπόβαθρο, πολιτιστική σημασία & κοινωνικός ρόλος των αστικών ποταμών

Προεδρείο:

Μιχάλης Λάππας, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων

Ορέστης Πλιάσσας, Διευθυντής ΠΑΔΥΘ

Συντονίστρια:

Ελένη Γιοντζή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων

Εισηγητές:

 Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος-Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ: «Από τον βυθό της Τηθύος στον Θεσσαλικό κάμπο. Η παράλληλη ιστορία νερού και γης στην περιοχή της Θεσσαλίας. Υδρολογική ιστορία της Θεσσαλικής λεκάνης»

Λίνα Παρασκευοπούλου, Περιβαλλοντικός Ψυχολόγος Μ.Sc.: «Το “Σύνδρομο έλλειψης φύσης” στα παιδιά»

2η ΕΝΟΤΗΤΑ

Υφιστάμενη κατάσταση, Νομικό πλαίσιο, περιβαλλοντική σημασία και προβλήματα

Προεδρείο:

Χρήστος Γούλας, Αντιδήμαρχος Ποιότητας ζωής & Περιβάλλοντος, Εκπρόσωπος Κ.Ε.Δ.Ε.

 Δημήτρης Παζαϊτης, Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. Τρικάλων.

Συντονίστρια:

Ευθυμία Καραμάλη, Πολιτικός Μηχανικός, Γενική Διευθύντρια, Δ.Ε.Υ.Α. Τρικάλων

Εισηγητές:

Αγγελική Καλλία – Αντωνίου, Δρ. Νομικής, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικού Δικαίου στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης: «Η διαχείριση των ποταμών σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία»

Δημήτρης Βαβύλης, Βιολόγος – Ορνιθολόγος: «Η ορνιθοπανίδα των αστικών παραποτάμιων οικοσυστημάτων. Η περίπτωση των ποταμών των Τρικάλων»

Ευάγγελος Κοτσώνας, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, υποψ. διδάκτωρ Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ: «Αστική πανίδα και προκλήσεις για τη διαχείριση της»

Χαράλαμπος Βερβέρης (Δρ), Περιβαλλοντολόγος, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τμήμα Βιοποικιλότητας προστατευομένων περιοχών: «Μορφές ρύπανσης ποταμών στις πόλεις-αντιμετώπιση»

3η ΕΝΟΤΗΤΑ

Διαχείριση και  αποκατάσταση ποταμών.
Η ελληνική πραγματικότητα και οι διεθνείς τάσεις αξιοποίησης και προστασίας των ποταμών. Μελέτες – εφαρμογές, παραδείγματα

Προεδρείο:

Δημήτριος Βασταρούχας, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Καθημερινότητας Δήμου Τρικκαίων

Χρήστος Τριγώνης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Δήμου Γρεβενών, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια

Γεώργιος Χαρίσης, Οικονομολόγος, Τεχνική Γραμματεία Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια.

Συντονίστρια:

 Χριστίνα Φίλιππα, Πρόεδρος ΙΑΝΘΗ και πρόεδρος Συλλόγου «Ροή, Πολίτες υπέρ των ρεμάτων»

Εισηγητές:

Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος: «Ποτάμια εντός του αστικού ιστού: Αξίες, διαχειριστικές προκλήσεις και δυνατότητες ανάπτυξης»

 Κωνσταντίνος Λουπασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π, Σχολή Μηχ. Μεταλλείων – Μεταλλουργών, Τομέας Γεωλογικών Επιστημών: «Η συμβολή των επιφανειακών υδάτινων αποδεκτών στην ανάσχεση φαινομένων εδαφικών υποχωρήσεων – Το παράδειγμα του θεσσαλικού κάμπου»

Μαίρη Χρυσή (Δρ), γεωλόγος – Γραφείο Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, ΥΠΕΝ: «Προστασία και οριοθέτηση ποταμών και ρεμάτων»

Αντιγόνη Ζαφειράκου, Επικ. Καθηγήτρια ΑΠΘ Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος-Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών: «Σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης ομβρίων υδάτων»

Χαράλαμπος Σκουληκάρης (Δρ), Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΔΠΘ, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ: «Οικολογική παροχή σε ποτάμια υδάτινα σώματα»

Στο κλείσιμο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις σχετικά με τις εισηγήσεις από το κοινό.