Ενώ ορισμένοι άνθρωποι κουβαλούν μπουκάλια νερού το χειμώνα, άλλοι ξεχνούν να δροσίζονται ακόμη και σε ζεστό καιρό. Η διαιτολόγος Δρ Εντίτα Γκαβέλνε σημειώνει ότι αν και η συνιστώμενη ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε κυμαίνεται από 1,5 έως 2 λίτρα την ημέρα (και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού ή σκληρής εργασίας), οι άνθρωποι συχνά δεν πίνουν αρκετό νερό, σύμφωνα με σχετική έρευνα
8 ποτήρια νερό στη διατροφική πυραμίδα για μια υγιεινή διατροφή
Σύμφωνα με την διαιτολόγο Δρ Γκαβέλνε, «η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού δεν είναι η ίδια σε διάφορες επιστημονικές πηγές. Ποικίλλει κυρίως επειδή δεν είναι μόνο το νερό, αλλά και άλλα υγρά, όπως χυμοί, τσάι, σούπες, ακόμη και φρούτα και λαχανικά.
«Συχνά οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν λιγότερο νερό, ισχυριζόμενοι ότι παίρνουν τα υγρά τους από τις τροφές, αλλά από την εμπειρία μου ως διαιτολόγος, διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι δεν παίρνουν πραγματικά αρκετό νερό από τις τροφές».
Το σώμα μας περιέχει περίπου 70 % νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. «Δεν είναι τυχαίο ότι η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής αναφέρει οκτώ ποτήρια νερό ως τη συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να πίνουμε».
Ο ευκολότερος τρόπος για να υπολογίσετε πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε είναι με βάση το ύψος σας: 10 χιλιοστόλιτρα για κάθε εκατοστό ύψους. Έτσι, αν έχετε ύψος 170 εκατοστά, θα πρέπει να πίνετε 1,7 λίτρα νερό την ημέρα. Αυτή η ποσότητα νερού μπορεί να περιλαμβάνει αφέψημα βοτάνων και πολύ αδύναμα τσάγια. «Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά ή χυμούς από μικρή ηλικία», λέει η διαιτολόγος.
Αν και είναι δελεαστικό να πίνετε παγωμένο νερό τις ζεστές ημέρες, αυτό δεν συνιστάται. «Είναι καλύτερο να πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς πιο δροσερό. Το μη ζαχαρούχο νερό είναι το καλύτερο καταπραϋντικό για τη δίψα, αλλά θα πρέπει να πίνετε μια γουλιά νερό και όταν δεν διψάτε ακόμα. Και αν ιδρώνετε έντονα σε ζεστό καιρό, χάνετε όχι μόνο νερό αλλά και μέταλλα, οπότε αντικαταστήστε μέρος του νερού που πίνετε με φυσικό νερό με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μέταλλα», συμβουλεύει η Γκαβέλνε.
Με τι να νοστιμίσετε το νερό σας
Στο σπίτι, το νερό αρωματισμένο με ένα κλαδάκι δυόσμου ή μια φέτα λεμόνι είναι καλύτερο να φυλάσσεται σε μια γυάλινη κανάτα για να το βλέπει όλη η οικογένεια, ενώ στη δουλειά ή στο σχολείο μπορεί να το ρίχνετε σε μια ωραία κανάτα. Για κάμπινγκ και συχνές εξορμήσεις στην ύπαιθρο, είναι χρήσιμο να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο δοχείο νερού.
Καθώς έρχεται το καλοκαίρι και μαζεύονται όλο και περισσότερα φρέσκα φρούτα και μούρα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτά τα καλούδια για να αρωματίσετε το νερό σας. Η τεχνολόγος μαγειρικής Λίνα Μπαρτσαϊτέ λέει ότι υπάρχουν πολλοί νόστιμοι και φιλικοί προς την υγεία συνδυασμοί: «Τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, οι φράουλες ή τα κεράσια κομμένα στη μέση όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο νερό, αλλά και τραβούν την προσοχή με τα χρώματά τους, έτσι ώστε ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν νερό θα πιουν αυτό το είδος.
«Αν και συνηθίζεται να αρωματίζετε το νερό με φέτες κίτρου, μπορείτε επίσης να ρίξετε φέτες μήλου, φέτες αγγουριού και να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς με χυμό λεμονιού, πεπόνι ή κομμάτια καρπουζιού. Μην πετάτε τη φλούδα ενός μήλου, αγγουριού ή πεπονιού, η οποία θα προσθέσει επίσης μια ήπια γεύση στο νερό σας».
Το νερό μπορεί επίσης να εμποτιστεί με διάφορα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως χαμομήλι, δεντρολίβανο, φρέσκο κολίανδρο, μαϊντανό, μελισσόχορτο, θυμάρι και μέντα. Το νερό θα πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον 2-3 ώρες για να προστεθεί περισσότερη γεύση. «Μόνο μην αφήνετε τα φρούτα ή τα βότανα στο νερό για πολύ καιρό, πάνω από 12 ώρες, για να αποφύγετε την αλλοίωση. Είναι προτιμότερο να αφαιρείτε τα πρόσθετα μετά από μερικές ώρες, αφήνοντας μόνο το νερό», συμβουλεύει η Μπαρτσαϊτέ.
Πηγή: LRT.lt –ertnews.gr