Περίπου 10% περισσότερο φαγητό από ό,τι χρειάζεται καταναλώνει ο παγκόσμιος πληθυσμός, ενώ το 9% των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια ή αφήνεται να χαλάσει.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι να σταματήσουν να χάνονται τα δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού, που αφήνονται να χαλάσουν ή να πεταχτούν στα σκουπίδια ώστε να μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση σε μία ασφαλή, οικονομική και θρεπτική διατροφή καθώς επίσης και να μην διενεργείται μία τόσο μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον.
Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Βρήκαν ότι τουλάχιστον η μισή ποσότητα από τα 2,1 δισεκατομμύρια τόνων σπαρτών που μαζεύονται, πάνε χαμένα τόσο εξαιτίας της υπερκατανάλωσης, είτε επειδή χαλάνε, εξαιτίας προβλημάτων στη διαδικασία παραγωγής τους.
Επεσήμαναν ακόμη ότι όσο μεγαλώνει η ζήτηση για προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας τόσο πιο δύσκολο είναι αυτή να ικανοποιηθεί.
Επιπλέον, αν προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε αυτή τη ζήτηση θα κάνουμε κακό στο περιβάλλον (μείωση των αποθεμάτων νερού, αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, μείωση της βιοποικιλίας).
Η λύση λένε οι ειδικοί είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερα ζωικά προϊόντα, να μειώσουν τα σκουπίδια τους και να μην υπερβαίνουν τις διατροφικές τους ανάγκες.
medicalnews