Πόσες θερμίδες έχει ο παραδοσιακός ντάκος

Ο κρητικός ντάκος πρόκειται για ένα είδος σαλάτας που είναι γεμάτη από βιταμίνες και φυτικές ίνες. Πόσες θερμίδες έχει όμως παρόλο που πρόκειται για μια υγεινή επιλογή. Έχετε αναλογιστεί;

Αν όμως θεωρείτε ότι τρώγοντας το παξιμάδι, με τη ντομάτα και τη φέτα, παίρνετε λιγότερες θερμίδες σε σχέση με την αντίστοιχη σαλάτα χωρίς το παξιμάδι, αλλά βουτώντας το ψωμί, τότε κάνετε λάθος.

Ο ντάκος μπορεί να θεωρηθεί διαιτητική επιλογή, μόνο αν δεν φάτε τίποτα άλλο στο γέυμα σας, γιατί από μόνος του είναι ένα ολόκληρο γεύμα!

Ψωμί ή παξιμάδι;

Επειδή το παξιμάδι προέρχεται από αφυδατωμένο ψωμί, συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Αρκετοί κάνουν το λάθος να αντικαθιστούν τη μία φέτα ψωμί με ένα ολόκληρο παξιμάδι, όμως στην πραγματικότητα με μία φέτα ψωμί ισοδυναμούν μόνο 20γρ παξιμάδι, το οποίο περιέχει 80 θερμίδες (15γρ υδατάνθρακες, 3γρ πρωτεϊνών και 0-1γρ λίπους). Ο κλασσικός ντάκος ζυγίζει περίπου 60-70γρ και έχει  από 240 έως και 280 θερμίδες

Πρόταση σερβιρίσματος και διατροφική αξία

Υλικά: 1 ντάκος (60), 1 ψιλοκομμένη ντομάτα, 60γρ φέτα τριμμένη, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη.

Η κλασσική παραδοσιακή συνταγή προσδίδει 666 θερμίδες (48γρ υδατανθράκων, 18γρ πρωτεϊνών και 44γρ λίπους) και αποτελεί ένα ισορροπημένο γεύμα, καθώς περιέχει όλες τις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών (λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες), καθώς επίσης φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο), λυκοπένιο βιταμίνες C, E & B12, ασβέστιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Πώς θα «κόψουμε» θερμίδες

Για να κάνετε τη σαλάτα αυτή πιο «ελαφριά» μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του ελαιολάδου στο μισό (1 κουταλιά της σούπας) και να αντί για φέτα να προτιμήσετε λευκό τυρί τύπου φέτα χαμηλών λιπαρών ή τυρί cottage, ανθότυρο και να κερδίσετε από 180 έως και 240 θερμίδες.

news4health.gr