Πώς θα αυξήσουμε την ενυδάτωση του οργανισμού μας το καλοκαίρι;

Το νερό αποτελεί βασικό κομμάτι στη διατροφή κάθε ανθρώπου, καθώς αποτελεί το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή μας μετά το οξυγόνο. Το φύλο, η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, είναι ορισμένοι παράγοντες που διαφοροποιούν τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου σε νερό, ωστόσο, η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, είναι 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο οργανισμός μας έχει αυξημένες ανάγκες σε ενυδάτωση προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, κάτι το οποίο πιθανότατα καταλαβαίνετε και από την αυξημένη επιθυμία σας για νερό.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς έξυπνους τρόπους να αυξήσουμε την ενυδάτωση του οργανισμού μας.

* Χαρίζουμε γεύση στο νερό μας

Τα αρωματικά νερά με φρούτα, λαχανικά και φρέσκα αρωματικά βότανα είναι η δροσερή τάση στα ροφήματα που ήρθε για να χαρίσει γεύση στο νερό μας. Μας δροσίζουν, µας ενυδατώνουν, µας δίνουν βιταµίνες, δεν έχουν θερμίδες και µπορούµε να τα ετοιµάσουµε εύκολα και γρήγορα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γεμίσουμε μία κανάτα με δροσερό νερό και να ρίξουμε μέσα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα της επιλογής μας. Βάζουμε την κανάτα στο ψυγείο και την αφήνουμε εκεί για λίγες ώρες, ώστε να πάρει γεύση το νερό. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι αμέτρητοι, απλά βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!

*Έχουμε πάντα κοντά μας ένα ποτήρι νερό

Ειδικά το καλοκαίρι νιώθουμε σχεδόν συνέχεια ότι διψάμε. Ωστόσο, όταν έχουμε φτάσει στο σημείο να διψάσουμε, σημαίνει ότι ο οργανισμός μας έχει ήδη αφυδατωθεί ελαφρώς, περίπου 2%. Φροντίζουμε, λοιπόν, να έχουμε πάντα κοντά μας ένα ποτήρι νερό, ώστε να θυμόμαστε να πιούμε.

*Αγοράζουμε ένα παγούρι

 

Με τον καύσωνα να μετατρέπει ακόμη και τις κοντινές αποστάσεις σε βασανιστήριο, δεν πρέπει να φεύγουμε από το σπίτι χωρίς να πάρουμε μαζί μας νερό. Η καλύτερη και πιο οικολογική λύση είναι να αγοράσουμε ένα παγούρι, κατά προτίμηση όχι πλαστικό. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον, περιορίζοντας τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών, ενώ επίσης θα μπορούμε να το γεμίζουμε συνέχεια και να έχουμε πάντα μαζί μας νερό.

*Βάζουμε στο πιάτο μας τροφές πλούσιες σε νερό

 

Ο πιο νόστιμος τρόπος να αυξήσουμε την ενυδάτωσή μας είναι εντάσσοντας στη διατροφή μας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

  • Φράουλα. Ίσως το πιο σημαντικό διατροφικό χαρακτηριστικό της είναι τα αντιοξειδωτικά της, και συγκεκριμένα ορισμένες φαινολικές ενώσεις, με κυριότερες την ανθοκυανίνη και την ελλαγιτανίνη, ενώ παράλληλα η φράουλα ενυδατώνει τον οργανισμό, αφού έχει 92% περιεκτικότητα σε νερό.
  • Καρπούζι. Το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, έχει 91.5% περιεκτικότητα σε νερό, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα απόλαυση και ενυδάτωση. Είναι καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α και είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Αγγούρι. Με 96.7% περιεκτικότητα σε νερό, τα αγγούρια αποτελούν το καλύτερο λαχανικό για την ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Ραπανάκι. Πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο και φτωχό σε θερμίδες. Η περιεκτικότητά του σε νερό αγγίζει το το 95.3%.
  • Μαρούλι. Με περιεκτικότητα 95% σε νερό, μια μεγάλη σαλάτα με μαρούλι είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε μια ζεστή ημέρα.

* Έξυπνη ειδοποίηση

Αν ξεχνάτε να πιείτε νερό ή δεν πίνετε όσο νερό θα έπρεπε, η τεχνολογία έχει τη λύση. Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές έξυπνες εφαρμογές που όχι μόνο μετράνε πόσο νερό έχετε πιει, αλλά σας στέλνουν κιόλας ειδοποίηση στο κινητό ότι πρέπει να πιείτε πάλι νερό. Μπορεί να σας ακούγεται αστείο, όμως πράγματι μπορεί να σας βοηθήσει.

vita.gr