Πως σχολιάζουν την ελληνική πρόταση τα διεθνή ΜΜΕ

efimerides 2015

«Η Ελλάδα θα στείλει την λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup την Τρίτη, χάνοντας την διορία της Δευτέρας τιτλοφορείται το επείγον τηλεγράφημα του Reuters από την Αθήνα.

Ωστόσο το πρακτορείο μεταδίδει και τη δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου από την Αθήνα σύμφωνα με τον οποίο το Eurogroup έχει συμφωνήσει η υποβολή να γίνει την Τρίτη.

Την ανησυχία του για τις πληροφορίες από την Αθήνα σύμφωνα με τις οποίες η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης εκφράζει στο twiter ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Simon Nixon και διερωτάται αν η Αθήνα προσπαθεί να μειώσει τον χρόνο των τριών θεσμών για να το μελετήσουν και να το απορρίψουν: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε την προθεσμία για την λίστα των μεταρρυθμίσεων. Αυτό δείχνει ότι στερείται σοβαρών πολιτικών. Επίσης, μήπως μειώνει τον χρόνο της Τρόικας να το απορρίψει;».

Στον δικό του λογαριασμό,. ο A Evans-Pritchard της Telegraph, δηλώνει μπερδεμένος και πιστεύει ότι η λίστα είχε ήδη σταλεί από το μεσημέρι της Δευτέρας στον Ντεκλαν Κοστέλο της κομισιόν: «Εχω μπερδευτεί από αναφορές ότι η ελληνική πρόταση δεν θα παρουσιαστεί έως την Τρίτη. Η Αθήνα την έστειλε στον Ντέκλαν Κοστέλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μεσημέρι της Δευτέρας»

GUARDIAN: Μεταρρυθμίσεις για να κατευναστούν οι δανειστές

Η Ελλάδα σχεδίασε μια λίστα μεταρρυθμίσεων εμ στόχο να κατευναστούν οι δανειστές από την Ευρωζώνη, αναφέρει ο Guardian. Επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι το τρισέλιδο κείμενο περιλαμβάνει πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της είσπραξης δημοσίων εσόδων, την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής εκ μέρους των πλουσίων, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τισγάρων και καυσίμων «και άλλων προεκλογικών υποσχέσεων». Επίσης η εφημερίδα μεταφέρει δηλώσεις κυβερνητικών πηγών σύμφωνα με τις οποίες «Είναι μια ευκαιρία να πάρουν τις τύχες στα χέρια μας αναλαμβάνοντας να προωθήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά μας».

Business Insider: Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ο Τσίπρας

O Tσίπρας πρέπει να παλέψει από την μία με τους ευρωπαίους εταίρους και από την άλλη με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο ιστότοπος, Ο αρθρογράφος Mike Bird. Αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στην Σκύλλα, δηλαδή την τους ευρωπαίους εταίρους και την Χάρυβδη, που είναι τα σκληροπυρηνικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο σημειώνεται ότι προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνουν τεράστια υποστήριξη για τη στάση τους, καθώς το 81% των Ελλήνων βλέπουν τη διαπραγματευτική θέση ως θετική και το 73% πιστεύει ότι ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά. «Το αν αυτό μπορεί να διαρκέσει είναι ένα αναπάντητο ερώτημα» καταλήγει το Business Insider.

Πολ Μέισον: Η Ελλάδα αποικία με λίγη «αυτοδιοίκηση»

Στο άρθρο του για την διαδικτυακή έκδοση του βρετανικού Channel 4, ο αρθρογράφος, αναφέρει ότι το περασμένο σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν φήμες ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά άδεια «για την ενεργοποίηση μέτρων ύψους 8 δισ. Ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ένα νέο νόμο για τους πλοιοκτήτες και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.» Ο Μέισον θεωρεί ότι αν οι υπουργοί του Eurogroup συμφωνήσουν, αυτό θα σημάνει μια «4μηνη περίοδο χάριτος, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εφαρμόσει μη- δημοσιονομικά μέτρα του προγράμματός του, το οποίο αποτελεί μυστήριο για τους οικονομικούς συντάκτες, αλλά βίσκεται στις καρδιές του 42% των ελλήνων που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που βρίσκεται στα αριστερά του».

CNBC: «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος»

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα ενδεχομένως δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος των 366 δισ. δολαρίων, ακόμα και αν η προβληματική οικονομία της εξασφαλίσει επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης» αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κίνγκσλεϊ Τζόουνς, ιδρυτής και επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Jevons Global, υποστήριξε με δηλώσεις του στο CNBC ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για το χρέος της Ελλάδας που αυτή την στιγμή είναι το 175% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Κοιτάξτε την Ιαπωνία. Το δημόσιο χρέος της πλησιάζει το 300% του ΑΕΠ. Μια μέρα, απλά θα καταρρεύσει. Δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί, ούτε και το ελληνικό χρέος».

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι «ενώ ο Τσίπρας δεν είναι πλέον απαιτητικός για “κούρεμα”, με περιορισμένη την διαπραγματευτική ισχύ του, οι ειδικοί λένε πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, αν θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

thetoc.gr