Πώς ωφελούν τα καρότα και ο χυμός τους – Θρεπτικά συστατικά

Είναι γνωστό στους πάντες ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών – 5 μερίδες τη μέρα- που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το καρότο ανήκει ακριβώς σ’ αυτή την κατηγορία λαχανικών. Περιέχει τα αντιοξειδωτικά συστατικά καροτενοειδή, τα οποία μάχονται ενάντια στην ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα. Μελέτες έχουν καταδείξει την ευεργετική δράση των καρότων και σε καπνιστές ως προς την προστασία τους από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ άλλες συσχέτισαν το β-καροτένιο με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο χυμός του καρότο φέρει επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες σύμφωνα με μελέτες. Μελέτες τον συνδέουν τόσο με δράση κατά κατά της λευχαιμίας, όσο και της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Η κατανάλωση καρότων συμβάλλει ακόμη στην καλή όραση, να καθυστερήσουν τα σημάδια της γήρανσης, αλλά και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). Επιπλέον μας προσφέρουν βιταμίνη C, ασβέστιο αλλά και σίδηρο.

Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από τα έντερα και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης.

Ντιπ από ρεβίθια και ταχίνι με καρότα – Ένα σούπερ υγιεινό σνακ

Αποφύγετε βλαβερά τυποποιημένα σνακ τις ώρες που χαλαρώνετε μπροστά στην τηλεόραση και φροντίστε τον εαυτό σας με ποιοτικά τσιμπολογήματα. Φτιάξτε ένα θρεπτικό ντιπ με ρεβίθια και ταχίνι και σερβίρετέ το με μπαστουνάκια φρέσκου καρότου.

icookgreek.gr