Πώς να προστατέψουμε την ψυχική μας ηρεμία από τον κορωναϊό

Ο κορωνοϊός έχει βυθίσει τον κόσμο σε αβεβαιότητα και οι συνεχείς ειδήσεις για την πανδημία έχουν το τίμημά τους στην ψυχική μας υγεία. Πώς μπορούμε λοιπόν την προστατεύσουμε;

Προσέξτε τι διαβάζετε
Η ανάγνωση πολλών ειδήσεων σχετικά με την πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού. Περιορίστε τον χρόνο που αφιερώνετε για να διαβάζετε ή να βλέπετε ειδήσεις που δεν σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα: αποφασίστε μια συγκεκριμένη ώρα για να έρχεστε καθημερινά σε επαφή με τις εξελίξεις και τα μέτρα.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, ειδικά από sites που προσπαθούν να κερδίσουν επισκέψεις – να επισκέπτεστε μόνο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών και να ενημερώνεστε για τα μέτρα από τις ιστοσελίδες των επίσημων φορέων.

Χρησιμοποιείτε με προσοχή τα social media
Εκεί είναι που η ανθεί η παραπληροφόρηση και η υπερβολή. Σταματήστε να ακολουθείτε λογαριασμούς με έφεση στο δράμα και την καταστροφή ή τα fake news – ακόμη και αν δεν τα πιστεύετε, υπάρχει περίπτωση να μεγαλώνουν το άγχος σας. Κάντε mute σε συγκεκριμένα key words και hashtags στο Twitter και κάντε hide σε λογαριασμούς του Facebook που σας αγχώνουν.

Πλένετε τα χέρια σας – αλλά μην το παρακάνετε
Για τα άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD) και μερικά είδη άγχους, είναι δύσκολο να ακούν διαρκών να πλένουν τα χέρια τους: ο φόβος μόλυνσης είναι συχνά μια πτυχή της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και οι συμβουλές για το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποτελέσουν τεράστιο πισωγύρισμα για τους ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από αυτήν.

Η οργάνωση OCD Action σημειώνει ότι το ζήτημα που πρέπει να προσέξουν τα άτομα με τη διαταραχή είναι η χρησιμότητα – δηλαδή, το πλύσιμο των χεριών πραγματοποιείται για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού ή γίνεται τελετουργικά, με συγκεκριμένη σειρά, ώστε το άτομα να αισθανθεί «καλά»; Στην πρώτη περίπτωση είναι απαραίτητο, στη δεύτερη όχι.

Μείνετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους σας
Η αυτοαπομόνωση είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων, όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας και επαφής με τους ανθρώπους που αγαπούμε – από το τηλέφωνο και τα chat, μέχρι τις βιντεοκλήσεις. Συμφωνείστε τακτικά «ραντεβού» μαζί τους, ώστε να έχετε τακτική επαφή και να σπάτε τη ρουτίνα.

iatrikanews.gr