Πολιτικοί αρχηγοί: Να χρεοκοπήσουμε την Ελλάδα ή τους Έλληνες;

arxigoi_new_1000

 

 

Έξι ώρες διήρκεσε η σύσκεψη στο Μαξίμου με την τρόικα, τον πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να τους ενημερώσει για θέματα που χειρίστηκε ο ίδιος και το επιτελείο του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η συμφωνία με τους δανειστές, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους κατά την διάρκεια της συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισε ότι εντόπισε πολλές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, προσθέτοντας πως στην Κυριακάτικη σύσκεψη του πρωθυπουργού  Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς θα τους εκτεθεί η ανάγκη να λάβουν πολύ συγκεκριμένες και πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε  η τηλεδιάσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους ομολόγους του υπουργούς της Ευρωζώνης. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για τις έως τώρα διαπραγματεύσεις με την τρόικα σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους και την, συνακόλουθη, ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων στάθηκαν οι απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες, εκτός από τη ριζική ανατροπή στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα αφορούν και στην περικοπή των δαπανών σε ασφάλιση, υγεία και άμυνα, καθώς και στη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).

Όπως αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, στον τομέα της Υγείας δεν  θα γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα γίνουν την επόμενη διετία και στον τομέα της Άμυνας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και να μη γίνουν απολύσεις ένστολων.

Την Κυριακή, ώρα 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύσκεψη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κυβερνητικούς εταίρους. Η συνάντηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου και να συνεχιστεί την επόμενη ημέρα λόγω κομματικής υποχρέωσης του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο, και λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αποφασίστηκε η μετάθεσή της για την Κυριακή.

Στην εν λόγω σύσκεψη πρόκειται να συζητηθούν τα μέτρα σκληρής λιτότητας (μεταξύ των οποίων οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι απολύσεις στο Δημόσιο και το κλείσιμο φορέων και οργανισμών) που θέτουν ως προϋπόθεση οι δανειστές προκειμένου να προχωρήσουν στη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Ωστόσο, κατά την αυριανή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ.Παπαδήμο, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να θέσουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

«Κόκκινες γραμμές» στα θέματα συλλογικών συμβάσεων, των μισθών και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και με αστερίσκους ως προς τις δυνατότητες ελιγμού και στα δύο πεδία της διαπραγμάτευσης θα προσέλθει ο Γ. Παπανδρέου. Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων των συζητήσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τρόικας, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η τελευταία γραμμή υποχώρησης, την οποία κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα χρειαστεί να υπερβεί, είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές – δηλαδή με διασφάλιση του δικαιώματος του δημοσίου να έχει καθοριστικό λόγο στη λήψη διοικητικών αποφάσεων.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τη λογική ότι το νέο μνημόνιο είναι η κρισιμότερη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί στη χώρα και υπ’ αυτήν την έννοια ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συναινέσει σε επώδυνες αποφάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαφυλάσσεται ένα στοιχειώδες δίκτυο προστασίας των εργαζομένων και η αποφυγή μετακύλισης των βαρών των τραπεζών στους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα προσέλθει με τη λογική της ρήξης. Παρά τις έντονες αντιμνημονιακές φωνές που κυριαρχούν στην ΝΔ, ο  Αντ. Σαμαράς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί τη συμφωνία και με τη στάση του να θέσει σε κίνδυνο PSI και το νέο δάνειο. 
Βέβαια, υπάρχει η μεγάλη πίεση από τους ψηφοφόρους και την κομματική βάση που δυσανασχετεί και διακρίνει υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές». Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή δέκα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που ανήκουν στην τάση της λαϊκής δεξιάς, με επιστολή τους ζητούν από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρ. Λυκουρέντζο να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Επιτροπή με θέμα την δανειακή σύμβαση και την πορεία προς τις εκλογές.

Κρίσιμο θέμα θεωρείται για τη ΝΔ και αυτό των έγγραφων δεσμεύσεων και το εάν ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ώς το τέλος να μην υπογράψει.

Με αρνητική στάση έναντι των απαιτήσεων των πιστωτών θα προσέλθει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης που αρνείται τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ αντιπροτείνει την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μια ώρα.

Επίσης είναι αρνητικός στη μείωση των κατώτατων μισθών και θεωρεί ως υφεσιακό μέτρο την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Για το θέμα του κρατικού ελέγχου των τραπεζών είναι επιφυλακτικός και δεν μετακινείται από την κάθετη άρνησή του να μην δεχθεί τις έγγραφες δεσμεύσεις.

Την Τετάρτη η συνεδρίαση του Eurogroup

Αναβολή αποφασίστηκε και για τη συνεδρίαση του Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχει επιτευχθεί συμφωνία από την ελληνική πλευρά και θα έχουν εξασφαλιστεί έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση σχετικά με τα πακέτο μέτρων της νέας δανειακής σύμβασης.

tvxs.gr