Πόλεμος στην Ουκρανία: Visa και Mastercard διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία

Οι παγκόσμιοι κολοσσοί του τομέα των πιστωτικών καρτών, Visa και Mastercard, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Mastercard «αποφάσισε να αναστείλει το δίκτυο υπηρεσιών (της) στη Ρωσία», ενώ η Visa θα «αναστείλει όλες τις συναλλαγές» με τις κάρτες που εκδίδει «τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με δελτία Τύπου των δύο εταιρειών.

Η μεγάλη έξοδος των κορυφαίων brands από τη Ρωσία

Μεγαλώνει ο κατάλογος με τις εταιρείες που αποφασίζουν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Τελευταία προσθήκη στη λίστα η γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Puma, η οποία αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων της στη Ρωσία. Η Puma, η οποία λειτουργεί 100 καταστήματα στη Ρωσία, είχε ήδη σταματήσει τις παραδόσεις προϊόντων.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία ειδών πολυτελείας Prada ανακοίνωσε ότι «παγώνει» όλες τις δραστηριότητες λιανεμπορίου στη Ρωσία. «Η κυριότερη ανησυχία μας είναι οι συνάδελφοί μας και οι οικογένειές τους που πλήττονται από την τραγωδία στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Λίγες ώρες πριν, η Inditex, ιδιοκτήτρια εταιρεία των Zara, ανέστειλε τις εμπορικές συναλλαγές της στη Ρωσία, κλείνοντας τα 502 καταστήματά της και σταματώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις. «Υπό τις παρούσες συνθήκες η Inditex δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια των εργασιών και των εμπορικών συνθηκών στη Ρωσική Ομοσπονδία και αναστέλλει προσωρινά τη δραστηριότητά της», σημείωσε σε ανακοίνωσή της προς την ισπανική ρυθμιστική αρχή. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8,5% του παγκόσμιου EBIT (σ.σ. κέρδη προ τόκων και φόρων) του ομίλου, πρόσθεσε η Inditex.

Την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη χώρα ανακοίνωσαν πρόσφατα τόσο η Samsung όσο και η PayPal. «Ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου, λόγους για τους οποίους οι εταιρίες του ομίλου αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες της Ikea στη Ρωσία», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωσή του. Την Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα που έμειναν ανοικτά τα καταστήματά της στη Ρωσία.

kathimerini.gr