Πόλεμος κατά της παχυσαρκίας στη Μεγάλη Βρετανία

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της κατά της παχυσαρκίας, με στόχο να έναν πληθυσμό με καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία, αλλά και για ένα λιγότερο επιβαρυμένο εθνικό σύστημα υγείας.

Το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε λεπτομέρειες του νέου σχεδίου και της συνοδευτικής εκστρατείας με τίτλο «Better Health», η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Η παχυσαρκίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα δύο τρίτα (63%) των ενηλίκων στην Αγγλία είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, όπως και ένα στα τρία παιδιά που τελειώνουν το Δημοτικό – οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία κοστίζουν στο βρετανικό ΕΣΥ έξι δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως.

Η κυβέρνηση προσθέτει ότι ο επείγων χαρακτήρας των μέτρων οφείλεται και στη σύνδεση του υπερβολικού βάρους με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου από τον νέο κορωνοϊό.

Τα νέα μέτρα κατά της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν μια σειρά κανόνων και δράσεων, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

Απαγόρευση της διαφήμισης ανθυγιεινών τροφίμων
Νέοι νόμοι θα απαγορεύουν τη διαφήμιση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι  στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο πριν από τις 21:00, όταν τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τα δουν.

Τερματισμός των προσφορών «ένα συν ένα δώρο»
Περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις θα περιορίσουν επίσης την προώθηση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι, όπως προσφορές για δύο προϊόντα στην τιμή του ενός. Θα υπάρχει επίσης απαγόρευση της τοποθέτησης αυτών των τροφίμων σε εμφανείς, προνομιακές τοποθεσίες σε καταστήματα, όπως στα ταμεία και στις εισόδους.

Επισήμανση θερμίδων στο έτοιμο φαγητό και στα ποτά
Τα μεγάλα εστιατόρια, οι καφετέριες και οι αλυσίδες takeaway με περισσότερους από 250 υπαλλήλους θα πρέπει να προσθέσουν ετικέτες με τις θερμίδες που περιέχουν τα τρόφιμα που πωλούν. Θα ξεκινήσουν επίσης συζητήσεις για την ύπαρξη ανάλογων πληροφοριών και στα αλκοολούχα ποτά.

Εφαρμογές απώλειας βάρους και συνταγογράφηση ποδηλασίας
Η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει επίσης τις υπηρεσίες του κράτους για τη διαχείριση βάρους, με περισσότερες εφαρμογές αυτο-φροντίδας και διαδικτυακά εργαλεία για άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Επίσης, οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν μορφές άσκησης, όπως η ποδηλασία, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρούνται σε φόρμα.

iatrikanews.gr