Πολ Κρούγκμαν: Mad as Hellas (…Η τρέλα της λιτότητας)

ar7201637.w l

Το πραγματικά καταστροφικό αποτέλεσμα της ελληνικής κρίσης που ξέσπασε πριν 5 χρόνια είναι ότι παραμόρφωσε την οικονομική πολιτική, καθώς σοβαροί, υποτίθεται, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πήραν τα λάθος μαθήματα, σημειώνει σε άρθρο-παρέμβαση στους New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

«Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε κρίση. Θα πάρουμε τα σωστά μαθήματα αυτή τη φορά;», αναφέρει ο Πολ Κρούγκμαν.
«Η Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκεται και πάλι σε κρίση. Θα πάρουμε τα σωστά μαθήματα αυτή τη φορά;», αναρωτιέται ο κ. Κρούγκμαν.

«Η εμπειρία της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που εξωθήθηκαν σε σκληρά μέτρα λιτότητας θα πρέπει να σας έχει πείσει ότι οι περικοπές στις δαπάνες σε μια οικονομία σε ύφεση είναι μια πολύ κακή ιδέα, αν μπορείς να την αποφύγεις. Αυτό ισχύει ακόμη και στα υποτιθέμενα «success stories» όπως εκείνο της Ιρλανδίας, για παράδειγμα, η οποία αν και αναπτύσσεται ξανά, το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται σχεδόν στο 11% και σε διπλάσιο ποσοστό στις νέες ηλικίες», σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της τεράστιας προσαρμογής που έχει κάνει η Ελλάδα, σημειώνει ο Κρούγκμαν, θα μπορούσε να σκεφθεί ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο οι ΗΠΑ θα έκαναν περικοπές στις δαπάνες και αυξήσεις στους φόρους της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων το χρόνο.

Ωστόσο, προσθέτει, η κατάσταση του ελληνικού χρέους έχει χειροτερεύσει. Υπάρχουν βεβαίως και κάποια καλά νεά. Η ελληνική οικονομία, κυρίως λόγω του τουρισμού, δείχνει μια μικρή ανάπτυξη, αν όμως δει κανείς τη συνολική εικόνα, η ανταμοιβή για τα τόσα χρόνια λιτότητας είναι μικρή, επισημαίνει.

Η εμπειρία της Ελλάδας δείχνει ότι οι περικοπές στις δαπάνες σε μια οικονομία σε ύφεση είναι μια πολύ κακή ιδέα, σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος.
Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρεται και στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «απεγνωσμένους πολιτικούς ελιγμούς» της κυβέρνησης για την αποφυγή γενικών εκλογών.

Αν αυτοί οι ελιγμοί αποτύχουν, σημειώνει, ο νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αντιπαράθεση με τη Γερμανία και έξοδο από το ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Κρούγκμαν, η άνοδος της Μαριν Λεπεν στη Γαλλία, η υποστήριξη κομμάτων όπως η Λίγκα του Βορρά ή το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, αλλά και η επικράτηση αντι-μεταναστευτικών πολιτικών στη Βρετανία, αποτελούν την ένδειξη ενός σοβαρού προβλήματος.

Με την εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι «σχετικά άκακος», σημειώνει ο Κρούγκμαν, η άνοδος τέτοιων δυνάμεων στην εξουσία είναι απευκταία.

Αυτό όμως συμβαίνει, καταλήγει, «όταν μια ελίτ υποστηρίζει το δικαίωμα της να κυβερνά στη βάση της υποτιθέμενης τεχνογνωσίας της και της κατανόησης της κατάστασης», ενώ εν συνεχεία δείχνει όχι μόνο ότι δεν ξέρει τι κάνει αλλά και ότι είναι «τόσο ιδεολογικά άκαμπτη που δεν μπορεί να μάθει από τα λάθη της».

Πηγή: New York Times

.