1. Αφυδάτωση
Μέχρι και το 78% του σώματός μας αποτελείται από νερό, επομένως όταν δεν το λαμβάνουμε επαρκώς, απλά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά. Σε συνθήκες μεγάλης ζέστης, η αφυδάτωση μπορεί να αποβεί σοβαρή, ακόμη και θανατηφόρα.
Το καλοκαίρι, φροντίστε προληπτικά να παραμένετε ενυδατωμένοι, ειδικά αν εργάζεστε έξω ή αθλείστε. Αν ξεκινήσετε αυτές τις δραστηριότητες ενώ είστε αφυδατωμένοι, είναι ακόμη πιο δύσκολο να αναπληρώσετε αυτά που έχει χάσει το σώμα σας.
Προσπαθείτε να υπολογίσετε πόση ποσότητα νερού χρειάζεστε; Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας και το επίπεδο δραστηριότητάς σας, αλλά υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες. Ο γενικός στόχος είναι 2 λίτρα την ημέρα. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενυδάτωση.
Και να παρακολουθείτε το χρώμα των ούρων σας, ειδικά όταν κάνει ζέστη έξω. Τα ούρα με ανοιχτό αχυρένιο έως σκούρο κίτρινο χρώμα είναι υγιή, ενώ οτιδήποτε πιο σκούρο μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης.
2. Ηλιακά εγκαύματα
Το ηλιακό έγκαυμα είναι ένα έγκαυμα από ακτινοβολία που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Πιθανώς γνωρίζετε ότι τα ηλιακά εγκαύματα συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος και στον καρκίνο του δέρματος. Και βραχυπρόθεσμα, τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα -αυτά που δημιουργούν φουσκάλες και σας κάνουν να αισθάνεστε άρρωστοι- μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, δηλητηρίαση από τον ήλιο και μόλυνση.
Λάβετε προληπτικά μέτρα καθημερινά, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες, αλείφοντας στο εκτεθειμένο δέρμα σας ένα χημικό ή φυσικό αντηλιακό που περιέχει διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου. Ναι, κάθε μέρα. Και να είστε σχολαστικοί: Ακόμα και αν νομίζετε ότι είστε ένας υπεύθυνος χρήστης αντηλιακού, υπάρχουν ακόμα μερικά σημεία που μπορεί να ξεχάσετε να το βάλετε.
Τα συνηθισμένα σημεία που οι άνθρωποι παραλείπουν είναι τα αυτιά, τα βλέφαρα, τα χείλη, το τριχωτό της κεφαλής, η κορυφή των ποδιών σας ή σημεία κοντά στις άκρες των ρούχων.
3. Διαταραχές λόγω θερμότητας
Η αφυδάτωση και το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι που διατρέχετε όταν περνάτε χρόνο κάτω από τον ήλιο. Και τα δύο μπορούν να συμβάλουν και σε άλλες παθήσεις που οφείλονται στη ζέστη:
Το εξάνθημα από τη ζέστη είναι ένα κόκκινο, τσουχτερό εξάνθημα που αναπτύσσεται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αδένες σας.
Οι θερμικές κράμπες είναι επώδυνες μυϊκές κράμπες που εμφανίζονται όταν ιδρώνετε τόσο πολύ που το σώμα σας χάνει άλατα και υγρά.
Η θερμική εξάντληση προκαλείται όταν το σώμα σας δεν μπορεί να δροσιστεί μέσω της εφίδρωσης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε θερμοπληξία.
Η θερμοπληξία (ή αλλιώς ηλίαση) συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Είναι η πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη και μπορεί να αποβεί μοιραία.
Εκτός από το να παραμένετε ενυδατωμένοι και να φοράτε αντηλιακό, μπορείτε να αποφύγετε τις ασθένειες από τη ζέστη με το να μετριάζετε το χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους. Λάβετε σοβαρά υπόψη τα συμπτώματα που παρατηρείτε στον εαυτό σας και στους άλλους – και μην προσπαθείτε να τα παρακάμψετε.
Εάν κάνει ζέστη, έχει ήλιο ή υγρασία, κάντε συχνά διαλείμματα. Ιδανικά, μπείτε σε χώρο με κλιματισμό, ή τουλάχιστον στη σκιά.
4. Τσιμπήματα από μέλισσες και άλλα έντομα
Δεν είστε ο μόνος που λατρεύει τον ζεστό καιρό. Το ίδιο κάνουν και τα έντομα! Η εποχή του καλοκαιριού είναι η καλύτερη εποχή για:
- τσιμπήματα μελισσών.
- τσιμπήματα κουνουπιών.
- τσιμπήματα από τσιμπούρια.
- τσιμπήματα από μυρμήγκια.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε τα έντομα μακριά είναι να φοράτε εντομοαπωθητικό με το δραστικό συστατικό DEET (N, N-διαιθυλο-m-τολουαμίδιο) ή πικαριδίνη (KBR 3023). Ανησυχείτε για το σπρέι εντόμων; Μην ανησυχείτε. Μελέτες δείχνουν ότι το DEET είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα.
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις DEET παρέχουν μεγαλύτερης διάρκειας προστασία αν μένετε έξω για αρκετές ώρες. Τα προϊόντα με DEET διαθέτουν συνήθως διαφορετικές φόρμουλες που περιέχουν από 5% έως 100% της χημικής ουσίας, δίνοντάς σας προστασία μεταξύ 90 λεπτών και 10 ωρών.
Παρόλο που δεν είναι πάντα δυνατό να αποτρέψετε τα ανατριχιαστικά έντομα από το να φτάσουν σε εσάς, υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:
- Αποφύγετε τα αρωματικά προϊόντα: Παραλείψτε τα αρώματα και τις λοσιόν και επιλέξτε ένα αποσμητικό με ουδέτερο άρωμα, καθώς τα αρώματα προσελκύουν κουνούπια, μέλισσες και άλλα έντομα.
- Αποστραγγίστε τα στάσιμα νερά: Τα κουνούπια έλκονται από τα στάσιμα νερά, γι’ αυτό φροντίστε να αδειάζετε τις μπανιέρες πουλιών, τις γλάστρες και τις παιδικές πισίνες.
- Φορέστε ρούχα με προστασία: Όταν είναι δυνατόν, φορέστε μακριά μανίκια και παντελόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια εργασιών στην αυλή ή σε δασώδεις περιοχές όπου τα τσιμπούρια είναι συχνά. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε στα ρούχα σας περμεθρίνη, ένα εντομοαπωθητικό φυτικής προέλευσης.
- Μην αφήνετε τα τρόφιμα ακάλυπτα έξω: Σχεδιάζετε πικνίκ; Για να κρατήσετε τις μέλισσες μακριά, καλύψτε τα τρόφιμα που θα μείνουν για λίγο έξω και καθαρίστε τα βρώμικα πιάτα το συντομότερο δυνατό.
5. Πνιγμός
Οι ηλιόλουστες μέρες που περνάτε στο νερό είναι ένα από τα highlights του καλοκαιριού, αλλά εγκυμονούν επίσης σοβαρούς κινδύνους τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Ο πνιγμός, για μικρούς και μεγάλους αποτελεί έναν σημαντικότατο κίνδυνο.
- Μάθετε ΚΑΡΠΑ: Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η γνώση του τρόπου εκτέλεσης καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) μπορεί να σώσει μια ζωή.
- Χρησιμοποιήστε καλύμματα αποστράγγισης στις πισίνες: Αν μείνουν ακάλυπτα, τα μαλλιά και τα μαγιό των παιδιών μπορεί να πιαστούν στις αποχετεύσεις της πισίνας.
- Φορέστε σωσίβια: Δεν είναι μόνο για τα μικρά παιδιά! Κάθε φορά που βρίσκεστε σε σκάφος ή πλωτό μέσο, όλοι πρέπει να φοράνε σωσίβια – ενήλικες και παιδιά, κολυμβητές και μη.
- Γραφτείτε σε μαθήματα κολύμβησης: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά μαθήματα για παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω, αλλά ξεκινήστε από μικρότερες ηλικίες αν έχετε δική σας πισίνα ή επισκέπτεστε συχνά κάποιο μέρος με νερό.
- Υπάρχουν και άλλα συναφή προβλήματα υγείας που πρέπει να γνωρίζετε. Κάντε ντους πριν και μετά το κολύμπι για να αποφύγετε να αρρωστήσετε από μολυσμένο νερό πισίνας.
6. Εποχιακή κατάθλιψη
Ναι, μπορείτε να πάθετε εποχιακή συναισθηματική διαταραχή το καλοκαίρι. Συνήθως συνδέεται με την έναρξη του φθινοπώρου και τις ολοένα και πιο μίκρες, σκοτεινές ημέρες. Αλλά σε μερικούς ανθρώπους, η άφιξη του καλοκαιριού μπορεί να φέρει τη μελαγχολία.
Είναι λιγότερο διαδεδομένη από την κατάθλιψη του χειμώνα αλλά η εποχική κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνδέεται με αισθήματα ευερεθιστότητας και απογοήτευσης. Μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και έλλειψη ενέργειας και κινήτρων.
Στους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν ενδέχεται να περιλαμβάνονται οι εξής:
- Κόπωση και δυσφορία λόγω της ζέστης.
- Μη καλή αίσθηση λόγω των εποχιακών αλλεργιών.
- Αλλαγές στη ρουτίνα (όπως το να έχετε τα παιδιά στο σπίτι).
- Κοινωνικό άγχος και μια θεωρούμενη πίεση για διασκέδαση.