Ποιο τυρί είναι το καλύτερο για γερά οστά;

Τα περισσότερα είδη τυριών διαθέτουν πλούσια γεύση, ταιριάζουν άψογα με πολλές γλυκές και αλμυρές προτάσεις ενώ διαθέτουν σημαντικά διατροφικά οφέλη. Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι τα βασικά στοιχεία που μετατρέπουν το τυρί σε μια υγιεινή τροφή και απαραίτητη προσθήκη στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα. Η κατανάλωση αυτού έχει συνδεθεί – όχι άδικα – με την πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεϊνών, αφού ανάλογα με το είδος του τυριού μπορείς να λάβεις έως και 10 γραμμάρια αυτών.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί εξηγούν πως το τυρί είναι μια ωφέλιμη επιλογή για την υγεία του εντέρου, καθώς διαθέτει υγιή βακτήρια, τα οποία λειτουργούν ως προβιοτικά και είναι υπεύθυνα για τη βελτίωση της μικροβιακής χλωρίδα. Το βασικότερο, ωστόσο, πλεονέκτημα του τυριού είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε ασβέστιο, του μετάλλου δηλαδή που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

“Το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου που λαμβάνει το σώμα μας αποθηκεύεται στα οστά”, εξηγεί η διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διατροφής Roxana Elsani, προσθέτοντας στη συνέχεια “τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορούν να οδηγήσουν σε ασθενέστερα οστά καθώς και σε αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα και ασθένειες των οστών. Τα επαρκή επίπεδα ασβεστίου, από την άλλη, είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία των δοντιών, της καρδιάς, των νεύρων και των μυών”.

Ποιο τυρί ενδείκνυται ως το καλύτερο για γερά οστά;
Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη πολλά από τα παραπάνω δεδομένα, όμως ίσως να έχεις αναρωτηθεί αν όλα τα τυριά είναι εξίσου ωφέλημα για τα οστά. Η απάντηση είναι όχι καθώς υπάρχει ένα είδος τυριού με μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Αυτό δεν είναι άλλο από την παρμεζάνα, η οποία όχι μόνο περιέχει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, αλλά είναι πλούσια και σε φώσφορο (ακόμα ένα σημαντικό μέταλλο για την υγεία των οστών). “Δύο κουταλιές της σούπας παρμεζάνα περιέχει 34% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου και 30% της συνιστώμενης διατροφικής πρόσληψης φωσφόρου. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα” επισημαίνει η Dr. Elsani.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal απεδείκνυε πως οι ενήλικες που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου παρουσίαζαν ισχυρότερη οστική μάζα. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα της παρμεζάνας είναι ότι διαθέτει χαμηλά επίπεδα λακτόζης, για αυτό και είναι ευκολότερα ανεκτή σε άτομα με δυσανεξία.

Η διατροφολόγος τονίζει μεταξύ άλλων πως μόλις δύο κουταλιές της σούπας παρμεζάνα είναι ικανοποιητική ποσότητα για να λάβουμε όλα τα θετικά της οφέλη και χωρίς να γεμίσουμε την διατροφή μας με έξτρα λιπαρά. Επομένως, λίγη τριμμένη παρμεζάνα στα ζυμαρικά ή την πίτσα είναι μια καλή ποσότητα για να εξασφαλίσουμε στον οργανισμό μας μερικά πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Πηγή: Shape.gr