Ποιες βιταμίνες δεν αφήνουν την επιδερμίδα σου να… γεράσει!

Οι βιταμίνες μερικές φορές παραβλέπονται στην καταπολέμηση της γήρανσης σε σύγκριση με την τεράστια ποικιλία κρεμών και ορών για την επιδερμίδα.

 
 

Αλλά έρευνες δείχνουν ότι οι βιταμίνες είναι βασικό μέρος της επιβράδυνσης της διαδικασίας γήρανσης.

Αν και οι τοπικοί οροί και οι κρέμες μπορεί να επιβραδύνουν την εμφάνιση της γήρανσης στις περιοχές όπου εφαρμόζονται, δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη γήρανση που συμβαίνει στον οργανισμό. Και ορισμένα αντιγηραντικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα, καθιστώντας την τοπική εφαρμογή άσκοπη.

Οι βιταμίνες, εν τω μεταξύ, λειτουργούν από μέσα προς τα έξω, με αποτέλεσμα τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική υγεία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τις τοπικές λύσεις. Τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά σχήματα χρησιμοποιούν βιταμίνες και τοπικές κρέμες για να σχηματίσουν μια ισχυρή, πολλαπλή άμυνα. Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα βοηθούν στο λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα εάν έχουμε έλλειψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί ενήλικες δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, ή βιταμίνη B12, κάτι που οδηγεί σε διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία και την κακή υγεία.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι βιταμίνες το ίδιο, όταν μιλάμε για μεθόδους αντιγήρανσης. Ορισμένες βιταμίνες είναι πολύ πιο ισχυρές στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της ηλικίας από άλλες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το άρθρο κατατάσσει τις πιο αποτελεσματικές βιταμίνες στο να χαρίσετε στον εαυτό σας πιο νεανική λάμψη, δέρμα χωρίς ρυτίδες και ανανεωμένη αίσθηση ευεξίας.

 

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι ο βασιλιάς της αντιγήρανσης, γι’ αυτό τόσες πολλές θεραπείες αναζωογόνησης για τη νεολαία επικεντρώνονται στην ανανέωση ή την αναζωογόνηση της παραγωγής κολλαγόνου στο σώμα. Αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία χωρίς βελόνες, απλά προσθέτοντας κολλαγόνο στη διατροφή σας.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στη διατήρηση του δέρματος και καθώς μεγαλώνουμε παράγουμε λιγότερο και αυτό οδηγεί σε ρυτίδες και χαλάρωση. Πιστεύεται ότι η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να επιβραδύνεται ήδη από τα είκοσί μας χρόνια περίπου. Ωστόσο, όταν το σώμα μας αρχίζει να επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου, μπορούμε να τα διατηρήσουμε υψηλά συμπληρώνοντας την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνουν τις ρυτίδες.

Μια μελέτη διαρκείας τριών μηνών σε 72 γυναίκες έδειξε ότι η τακτική λήψη ενός συμπληρώματος που περιείχε 2,5 γραμμάρια κολλαγόνου (μαζί με πολλά άλλα συστατικά) βελτίωσε σημαντικά την όψη της ελαστικότητας και της απαλότητας του δέρματος.

 

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α προλαμβάνει και επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του σώματος.

 

Η βιταμίνη Α είναι επίσης γνωστή ως ρετινόλη, η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό σε πολλά αντιγηραντικά συμπληρώματα και ορούς. Η βιταμίνη Α δεν παράγεται φυσικά από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεται είτε μέσω διατροφής, είτε ως συμπλήρωμα.

Η τρετινοΐνη, η οποία προέρχεται από τη βιταμίνη Α, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνει τις ρυτίδες. Αυτό το κάνει παρεμβαίνοντας στα ένζυμα, που διασπούν το κολλαγόνο στο δερματικό στρώμα του δέρματος, προάγοντας τη δημιουργία νέου κολλαγόνου.

Η βιταμίνη Α δεν βοηθά μόνο το δέρμα. Βοηθά επίσης το εσωτερικό σας. Προωθεί την καλύτερη όραση και ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ βοηθάει την καρδιά και τους πνεύμονές σας να λειτουργούν σωστά.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι γνωστή ως “η βιταμίνη του ήλιου”, καθώς ένας από τους τρόπους που τη συνθέτουμε είναι από την απευθείας έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Αλλά η βιταμίνη D είναι επίσης μια ισχυρή αντιγηραντική βιταμίνη.

Είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης προστατεύοντας το δέρμα από το υπεριώδες φως, μια από τις πιο κοινές αιτίες ρυτίδων και γραμμών.

 

Βιταμίνη Ε

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη Ε για να παραμείνει υγιές. Η βιταμίνη Ε παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ως ένα από τα πρώτα στρώματα άμυνας του δέρματος, η βιταμίνη Ε εμφανίζεται φυσικά στο σώμα μας, αλλά εξαντλείται γρήγορα από τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό δεν είναι καλό, καθώς η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες (τα ασταθή άτομα που καταστρέφουν τα κύτταρα και έχουν συνδεθεί με τη γήρανση).

Η βιταμίνη Ε όχι μόνο προστατεύει το δέρμα από τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου, επιταχύνοντας την αναγέννηση των κυττάρων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη βιταμίνης Ε από το στόμα ως συμπλήρωμα αυξάνει δραματικά την προστασία από τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Η βιταμίνη Ε είναι καλή για το σώμα σας καθώς και για το δέρμα σας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και δυνητικά προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση.

Ρεσβερατρόλη

Μπορεί να έχετε ακούσει για το κολλαγόνο, τη βιταμίνη Α και τη βιταμίνη D στο παρελθόν, αλλά η ρεσβερατρόλη είναι πιθανώς νέα για εσάς. Αλλά είναι καιρός να γνωρίσετε αυτό το αντιοξειδωτικό γιατί είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα σας κατά της γήρανσης.

Η ρεσβερατρόλη είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα που έχουν τα σταφύλια και τα σμέουρα, αλλά επίσης καταπολεμά τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές. Σαφώς και μπορείτε να πάρετε άφθονη ρεσβερατρόλη κάνοντας τα μούρα βασικό στοιχείο της διατροφής σας, αλλά μπορείτε πολύ πιο εύκολα να την προσθέσετε στη διατροφή σας ως συμπλήρωμα.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως το ηλιακό φως, είναι ένας από τους κύριους ένοχους που γερνάει το δέρμα μας. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να απολαμβάνετε τον ήλιο. Η ρεσβερατρόλη έχει βρεθεί ότι προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και συμμετέχει σε πολλούς σημαντικούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα. Αλλά το σώμα μας δεν παράγει φυσικά ψευδάργυρο. Έτσι πρέπει να λαμβάνουμε ψευδάργυρο είτε μέσω της διατροφής μας, είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Χρειαζόμαστε ψευδάργυρο για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης πρωτεϊνών, της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος και της επούλωσης πληγών. Αλλά ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένας ισχυρός σύμμαχος στην καταπολέμηση της γήρανσης. Οι ελλείψεις ψευδαργύρου έχει βρεθεί ότι επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Σε καλά επίπεδα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ασθενειών και λοιμώξεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Ο ψευδάργυρος παίζει επίσης βασικό ρόλο στην προστασία από την τριχόπτωση, ένα σημαντικό μέρος της γήρανσης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Καθώς ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επισκευή του ιστού της τρίχας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έρευνες έχουν δείξει, ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να προστατεύσει από την τριχόπτωση.

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη, που βρίσκεται στη ρίζα του φυτού κουρκουμά, έχει βρεθεί ότι οδηγεί σε βελτιώσεις τόσο στη γνωστική λειτουργία όσο και στην μνήμη. Τώρα ερευνάται και ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ!

Η κουρκουμίνη έχει επίσης βρεθεί ότι επεκτείνει τη ζωή μιας μεγάλης ποικιλίας οργανισμών, από μύγες και σκουλήκια έως ζυμομύκητες, οδηγώντας τους ερευνητές να αναρωτηθούν εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους ίδιους σκοπούς στους ανθρώπους.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες γήρανσης, από το οξειδωτικό στρες και τη διάσπαση των κυττάρων έως την απώλεια του μήκους των τελομερών. Η κουρκουμίνη έχει βρεθεί ότι επηρεάζει θετικά μια μεγάλη ποικιλία από αυτά. Ωστόσο, η επιστήμη εξακολουθεί να μην γνωρίζει πόση κουρκουμίνη βρίσκει τον δρόμο της πίσω στην κυκλοφορία του αίματος από τη στιγμή που θα την φάμε. Έτσι, παρά τα πολλά οφέλη του για την αντιγήρανση, βρίσκεται χαμηλά στην λίστα.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που αποτρέπει την ανεπάρκεια βιταμίνης Ε. Μπορεί να ληφθεί μέσω διατροφής, ή συμπληρωμάτων. Νέα έρευνα δείχνει ότι το σελήνιο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της γήρανσης, ιδιαίτερα όσον αφορά διαταραχές και ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως όγκοι και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το σελήνιο έχει επίσης συσχετιστεί με μακρύτερα τελομερή (βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων μας και καθορίζουν πόσο γρήγορα γερνούν τα κύτταρά μας). Οι ηλικιωμένοι με χαμηλά επίπεδα σεληνίου έχει βρεθεί ότι έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θανάτου από εκείνους με υψηλά επίπεδα σεληνίου.

Πηγή: iatropedia