Ποιες κοινωνικές παροχές «θυσιάζονται» για να μην περικοπούν οι συντάξεις

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, γιατί μετριέται σε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους ενόψει των εκλογών έχει αναχθεί για την Κυβέρνηση η υπόθεση των περικοπών έως και 18% , από τις αρχές του χρόνου, των συντάξεων που θα προκύψουν, μετά από επανυπολογισμό, για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ σύνταξη.

Το οικονομικό επιτελείο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο, με τον χρόνο να πιέζει τόσο ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακό, όσο και ενόψει της άφιξης των Θεσμών στις 10 Σεπτεμβρίου. Μπορεί τα στελέχη της κυβέρνησης να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι αναγκαία η συμφωνημένη από 1η Ιανουαρίου 2019 περικοπή τους, ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να βρουν ισοδύναμα για να… θυσιάσουν, ώστε να καλυφθεί η δημοσιονομική παρέκκλιση.

Πιο αναλυτικά, αν το μέτρο περικοπής των συντάξεων ανασταλεί ή ακυρωθεί αυτό συνεπάγεται αυτόματα ότι «παγώνουν» τα αντίμετρα κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν αποφασιστεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η επιδότηση ενοικίου ή η επιχορήγηση δόσεων στεγαστικού δανείουκόστους 600 εκατομμυρίων ευρώ, η ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών με 260 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον παροχές 330 εκατομμυρίων ευρώ για επιδόματα παιδιών και παροχής πρόσθετων σχολικών γευμάτων.

Με ένα λόγο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», καθώς εάν ,σε συμφωνία με τους δανειστές ,ανασταλούν για το 2019 οι περικοπές σε συνταξιούχους που σήμερα λαμβάνουν υψηλές, κατά κανόνα, αποδοχές θα αναγκαστεί από την άλλη να «θυσιάσει» αντίμετρα οικονομικής «ανάσας» για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά η ακόμη και φοροελαφρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο λόγος έχει να κάνει με τα στενά πλέον δημοσιονομικά περιθώρια υπέρβασης (μέχρι 900 εκατομμύρια ευρώ η 0,5% του ΑΕΠ) που έχει μιας και πρέπει να πιάνει μέχρι το 2022 πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό του κράτους ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, έχουν ως στόχο τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής ετήσιας δαπάνης από 29 δισ. ευρώ στα 25,5 δισ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι και την ετήσια κρατική επιχορήγηση που φτάνει τα 16-17 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων οι οποίες μάλιστα για τους αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να αυξηθούν από του χρόνου κατά 600 εκατομμύρια ευρώ καθώς από τη μια αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών (προστίθενται στο δηλούμενο φορολογητέο ετήσιο εισόδημα και οι καταβληθείσες εισφορές του προηγούμενου έτους), ενώ από την άλλη καταργείται η έκπτωση του 15% στις καταβαλλόμενες εισφορές.

nepost.gr