Ποιες είναι οι δέκα πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτό το έχουμε σχεδόν εμπεδώσει ότι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική ψαλίδα να ανοίγει όλο και περισσότερο.

Δια του λόγου το αληθές, ας ρίξουμε μια ματιά στην ετήσια λίστα του Bloomberg με τις δέκα πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο.

Η οικογένεια Γουόλτον, που κατέχει το 48% των μετοχών της Walmart, της μεγαλύτερης εμπορικής αλυσίδα παγκοσμίως που ιδρύθηκε από τον αμερικανό Σαμ Γουόλτον το 1962, βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με 230 δισ. δολάρια και απόσταση σχεδόν 100 δισ. δολαρίων από τη δεύτερη πιο πλούσια, εκείνη των Mαρς.

Η δυναστεία των Γουόλτον είναι μια… ιδιόμορφη περίπτωση-«υπόδειγμα» καπιταλισμού, καθώς πλουτίζει κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια τη μέρα ή 4 εκατ. δολάρια την ώρα ή 70.000 δολάρια το λεπτό.

Με τον ρυθμό που αυξάνεται η περιουσία τους, θα βγάλουν  πάνω από 20.000 δολάρια μέχρι να τελειώσετε το παρόν άρθρο. Πώς το κατάφεραν αυτό; Υπερχρεώνοντας απλά, καθημερινά αγαθά στα εκατοντάδες, ανά την αμερικανική επικράτεια, σούπερμάρκετ τους, ενώ ταυτόχρονα υποπληρώνοντας τους υπαλλήλους τους οι οποίοι αμείβονται με μόλις… 11 δολάρια την ώρα.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η οικογένεια Mαρς, ιδιοκτήτες της αμερικανικής εταιρείας Mars, η οποία ασχολείται με την παραγωγή τροφίμων και προϊόντων ζαχαροπλαστικής, με μια περιουσία που αγγίζει τα 142 δισ. δολάρια.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η γερμανική οικογένεια Kοχ, η οποία διαχειρίζεται τον βιομηχανικό όμιλο Koch Industries, με περιουσία 124,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η πρώτη πεντάδα περιλαμβάνει επίσης την οικογένεια Ερμέ, τους ιδιοκτήτες του γαλλικού οίκου μόδας Hermes (111,6 δισ. δολάρια) και την δυναστεία των Αλ-Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας (100 δισ. δολάρια).

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι οικογένειες Aμπανί, ιδιοκτήτες της ινδικής Reliance Industries με περιουσία 93,7 δισ. δολαρίων, η οικογένεια Βάρτχάιμερ, η οποία κατέχει τον οίκο μόδας Chanel (61,8 δισ. δολάρια), η οικογένεια Τζόνσον, ιδιοκτήτες της εταιρείας διαχείρισης Fidelity Investments (61,2 δισ. δολάρια), η οικογένεια Tόμσον, η οποία κατέχει την εταιρεία πολυμέσων Thomson Reuters (61,1 δισ. δολάρια) και η οικογένεια Μπέρινγκερ, ιδιοκτήτες της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim (59,2 δισ. δολάρια).

Ο Γάλλος που «εκθρόνισε» τον Μπέζος από την κορυφή

Εντωμεταξύ, τον Αύγουστο είχαμε μια πολύ σημαντική αλλαγή όσον αφορά στην θέση του πλουσιοτέρου ανθρώπου στον κόσμο, έναν επίζηλο «θώκο» που μέχρι πριν περίπου δυο μήνες κατείχε ο Τζεφ Μπέζος.

Μετά την πτώση (-7,6%) της Amazon στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την 1η Αυγούστου, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Amazon υποβιβάστηκε στην δεύτερη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως, παραδίδοντας τον «θρόνο» του στον Μπερνάρ Αρνό.

Σύμφωνα με τον Forbes, αιτία για την μετατόπισης αυτή ήταν το γεγονός ότι ο Μπέζος έχασε πάνω από 13,9 δισ. δολάρια μέσα σε μια εβδομάδα. Η συνολική περιουσία του Γάλλου δισεκατομμυριούχου εκτιμάται πλέον στα 192,9 δισ. δολάρια, αυξημένη δηλαδή κατά μισό δισ. από τον Μπέζος, με τον Ελον Μασκ να εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Ο 72χρονος Αρνό είναι πρόεδρος και CEO της LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελείας στον κόσμο, ο οποίος περιλαμβάνει φίρμες όπως Moët & Chandon Champagne, Hennessy cognac, Louis Vuitton, Dom Perignon, Christian Dior, Marc Jacobs, Sephora και Kenzo.

Ο Αρνό έκανε το ντεμπούτο του στην λίστα με τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους το 2005, όταν η περιουσία του άγγιζε τα 13 δισ. δολάρια. Το 2007 προχώρησε και σε μία ακόμα μεγάλη επένδυση, αποκτώντας το 10,69% των Carrefour, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Γαλλία.

Το 2012 τα έσοδα του Γάλλου επιχειρηματία ανερχόταν στα 41 δισ. δολάρια, ενώ μέχρι και το 2020 είχαν σχεδόν διπλασιαστεί στα 76 δισ. δολάρια, οπότε και κατέκτησε την τρίτη θέση στην λίστα Forbes. Η πραγματική, ωστόσο, εκτόξευση του Αρνό έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της καραντίνας, όταν και αύξησε το εισόδημά του κατά 110 δισ. δολάρια, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν αρκετά διορατικός και ήταν από τους πρώτους επιχειρηματίες που, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, επένδυσε και στο άγνωστο μέχρι τότε Netflix.

Η ιστορία της λίστας των πλουσιοτέρων ανθρώπων

Το Forbes αρχικά και το Bloomberg στη συνέχεια άρχισαν να παρακολουθούν τα περιουσιακά στοιχεία των δισεκατομμυριούχων αρχής γενομένης από το 1987. Τα πρώτα χρόνια, δύο Ιάπωνες μεγιστάνες ακινήτων, ο Γιοσιάκι Τσουτσούμι και ο Ταϊκιτσίρο Μόρι ήταν στην κορυφή της λίστας, μέχρι που ο Μπίλ Γκέιτς τους εκθρόνισε αμφότερους στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Από το 1997 έως το 2017, ο Γκέιτς κυριάρχησε στη λίστα, εκτός από έναν χρόνο, όταν ο Γουόρεν Μπάφετ πήρε την πρώτη θέση (2008) και μια τριετία όταν ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ πήρε τον τίτλο (2010 έως 2013).

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο επικεφαλής της Microsoft βρίσκεται σταθερά έξω από την πρώτη τριάδα των πλουσιοτέρων ανθρώπων της υφηλίου χάρη στην σταδιακή δωρεά των μετοχών του στο κοινωφελές ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation και τις μεταφορές αξιών τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσιες εταιρείες στην πρώην σύζυγό του, Mελίντα.

newsbeast.gr