Ποια φαγητά απειλούν την υγεία της καρδιάς μας

Νόστιμα αλλά επικίνδυνα: Η κατανάλωση τηγανητών φαγητών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε επιπλέον 120 γραμμαρίων τηγανητού φαγητού την εβδομάδα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν 19 προηγουμένως δημοσιευμένες έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 560.000 άτομα – σχεδόν 37.000 υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα από έξι ακόμη έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 750.000 συμμετέχοντες για 10 χρόνια κατά μέσο όρο.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τη χαμηλότερη ποσότητα τηγανητών την εβδομάδα, εκείνοι που έτρωγαν την περισσότερη είχαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, 22% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 37% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν συγκοπή.

Αυτοί οι κίνδυνοι αυξήθηκαν σημαντικά κατά 3%, 2% και 12%, αντίστοιχα, με κάθε επιπρόσθετη εβδομαδιαία μερίδα 120 γραμμαρίων, σύμφωνα με τον καθηγητή Pei Qin, του Πανεπιστημιακού Κέντρου Επιστήμης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Σεντσέν στην Κίνα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart.

Το πώς τα τηγανητά τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είναι σαφές, αλλά υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν επιβλαβή trans λιπαρά οξέα από τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται συχνά για να μαγειρευτούν και το τηγάνισμα αυξάνει επίσης την παραγωγή χημικών υποπροϊόντων που εμπλέκονται σε φλεγμονώδη απόκριση. Επιπλέον, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως το τηγανητό κοτόπουλο και οι τηγανητές πατάτες, συχνά συνοδεύονται από αναψυκτικά με ζάχαρη, ιδιαίτερα σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού.

iatrikanews.gr