«Ποδαρικό» με ανασχηματισμό

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα με φόντο πιθανότατα έναν τελευταίο προεκλογικό ανασχηματισμό μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, με το «καλημέρα» του νέου έτους, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται καταιγισμός πολιτικών εξελίξεων, αρχής γενομένης από τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μετά τα μέσα Ιανουαρίου περνάει στην ελληνική πλευρά. Το δεδομένο διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το οποίο πλέον μοιάζει όλο και πιο ορατό εντός του μήνα, αλλά και οι υποψηφιότητες για τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκη, των κ.κ. Ηλιόπουλου και Νοτοπούλου, αντίστοιχα, που κατέχουν σήμερα υπουργικά χαρτοφυλάκια, οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα σε «αναγκαστικό» ανασχηματισμό για την κάλυψη των θέσεων που θα μείνουν κενές.

Βέβαια, όσον αφορά τους ΑΝΕΛ εγείρονται πολλά ερωτήματα, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο πόσοι υπουργοί του μικρού κυβερνητικού εταίρου θα ακολουθήσουν το κέλευσμα του Πάνου Καμμένου για αποχώρηση από την κυβέρνηση. Ο Τέρενς Κουίκ είναι βέβαιο πως δεν θα το πράξει, με τους υπόλοιπους να κρατούν κλειστά προς ώρας τα χαρτιά τους.

Η πρόσφατη πάντως δημοσιοποίηση περί συμφωνίας Τσίπρα – Καμμένου, να μην ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη των ΑΝΕΛ, μειώνει τις εναλλακτικές για όσους σκέφτονται να μετεγγραφούν στον μεγάλο κυβερνητικό εταίρο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις 15 Ιανουαρίου οι πρωτοβουλίες θα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού για το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Ερωτηθείς χθες ο κ. Τσίπρας, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Μαξίμου, επιβεβαίωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα τον χρόνο που θα έρθουν οι Πρέσπες στην ελληνική Βουλή. «Η ψηφοφορία θα γίνει στην ώρα της, δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτη» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα πως τα όσα γράφονται για καθυστέρηση της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι «ανοησίες» και αφού ψηφιστεί η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, η κύρωση του πρωτοκόλλου θα δρομολογηθεί άμεσα.

Λίγα 24ωρα πριν και ο εκπρόσωπος του Μαξίμου Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε σημειώσει πως δεν έχουν παρθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει μετά «τις 18 Ιανουαρίου πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και να τεθεί σε ισχύ» και προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει ένας σαφής χρονικός προσδιορισμός στην ίδια τη συμφωνία». «Εκτιμώ ότι αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει τον ένα – ενάμιση μήνα» συμπλήρωσε, βάζοντας ως καταληκτική ημερομηνία τις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, παρά το ότι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε χθες πως αναζητεί ημερομηνία για εκλογές τον Οκτώβριο, μία σειρά από πρωτοβουλίες δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ενδεικτικό, τα «εγκαίνια» το Σάββατο που μας πέρασε σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει ύστερα από δύο χρόνια. Η άκρως αμφιλεγόμενη κίνηση, που προκάλεσε τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε το Μαξίμου για σόου εντυπώσεων και εμπαιγμό των Θεσσαλονικέων, δείχνει πως στην κυβέρνηση έχουν ήδη κηρύξει την έναρξη προεκλογικής εκστρατείας, ακόμα και αν αυτή επιχειρείται με όρους επικοινωνίας.

Η Κεντροαριστερά

Ανεξαρτήτως, πάντως, του χρόνου που θα έλθουν οι Πρέσπες στην εθνική αντιπροσωπεία, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, στην περίπτωση που οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πάρουν «σάρκα και οστά», είναι το είδους του ανασχηματισμού που θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να συνδυάσει το τέλος της –«ειδικών συνθηκών», όπως έχει χαρακτηριστεί– συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, με έναν ανασχηματισμό που θα συμβολίζει το «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά και θα εμπεδώνει το «προοδευτικό προφίλ», το οποίο αποτελεί βασικό στρατηγικό πυλώνα της Ηρώδου Αττικού ενόψει των εκλογών. Ως εκ τούτου, πλην των στελεχών του κόμματος που ούτως ή άλλως θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα, δεν αποκλείεται να δούμε και πρόσωπα «εκτός ΣΥΡΙΖΑ» που προέρχονται από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Αυτό το ενδεχόμενο είναι σε άμεση συνάρτηση και με τα όσα συμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ, καθώς στο Μαξίμου θέλουν με κάθε τρόπο να κατοχυρωθεί η πρωτοκαθεδρία στον κεντροαριστερό πόλο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως στην κυβέρνηση προχώρησαν σε άμεση «αξιοποίηση» των πρόσφατων δηλώσεων Μαλέλη. Αρχικά τις καλωσόρισαν, ενώ μετά την αναδίπλωση επέλεξαν την σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του κόμματος. Τακτική που θα ενταθεί περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο τη συμπίεση του Κινήματος Αλλαγής.

kathimerini.gr