Ποιος έριξε το Boeing;

boeing-malaysia

«Η τραγωδία αυτή δεν θα είχε συμβεί αν η Ουκρανία δεν συνέχιζε τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών στα ανατολικά της χώρας» είπε σε συνεργάτες του ο Βλάντιμιρ Πούτιν, χωρίς ωστόσο να πει και ποιος, κατά τη γνώμη του, ευθύνεται άμεσα για την κατάρριψη του Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τους συνεργάτες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή και δεσμεύτηκε για συμβολή στην έρευνα που θα αποκαλύψει την αλήθεια. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, που ζήτησε διεθνή έρευνα, κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν πλέον ως πιθανότερο το σενάριο κατάρριψης του αεροσκάφου από τους Ρωσόφιλους αυτονομιστές που έκαναν χρήστη ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. Κάτι τέτοιο υπαινίσσονται και Ουκρανοί αξιωματούχοι που αναφέρονται σε συνομιλίες μεταξύ των ανταρτών και των ρωσικών υπηρεσιών. Επίσημη θέση της ουκρανικής κυβέρνησης είναι ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε έπειτα από τρομοκρατική ενέργεια. Άλλωστε την ώρα της πτήσης του αεροσκάφους, ηγετικό στέλεχος των αυτονομιστών έγραψε στο facebook ότι οι δυνάμεις τους κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεροσκάφος. Η εκδοχή του λάθους, παραμένει ισχυρή. Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές αρνούνται κάθε ευθύνη και υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο έπεσε από ουκρανικό μαχητικό. Ωστόσο λίγοι ασχολούνται στα σοβαρά με αυτήν την εκδοχή.

Ομπάμα και Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία. Προς το παρόν η αμερικανική διπλωματία είναι ιδιαίτερα προσεκτική και δεν έχει σηκώσει τους τόνους, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η πτήση MH 17 ξεκίνησε από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, ωστόσο πριν το αεροσκάφος εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο χάθηκε από τα ραντάρ. Αργότερα, το Interfax μετέδωσε πως πρόκειται για κατάρριψη με πύραυλο, επικαλούμενο δηλώσεις φιλορώσων ενόπλων, οι οποίοι θεώρησαν πως επιτέθηκαν σε ένα μεταγωγικό «Αντόνοφ».

Η πτώση του αεροσκάφους προήλθε από αντιαεροπορικό σύστημα τύπου BUK, σοβιετικής κατασκευής, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι σε δηλώσεις αναφέρουν πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, μέσα στους οποίους και βρίσκονταν 23 Αμερικανοί πολίτες, 55 Ολλανδοί, εννιά Βρετανοί και τέσσερις Γάλλοι.

Λίγο πριν τις 22:00, από την ουκρανική πλευρά επιβεβαιώνεται πως το μαύρο κουτί του αεροσκάφους έχει πέσει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι σκοπεύουν να το στείλουν στη Ρωσία.

protagon.gr