Ποιο είναι το ιδανικό πρωινό

Η έκπληξη από την Ελλάδα – Γιατί το πρωινό μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος – Τι μπορεί να κάνει ένα μη ισορροπημένο πρωινό σε όδους έχουν διαβήτη – Τι πρέπει να προσέχουμε

Η θεωρία που υποστηρίζει πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό και υγιεινό γεύμα της ημέρας, ίσως να είναι λάθος. Μάλιστα, κάποιοι διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως το πρωινό σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο βάρος και στην υγεία μας.

Πρόσφατα, ο βιοχημικός, Terence Kealey, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο: «Breakfast is a Dangerous Meal» και ισχυρίζεται πως κόβοντας το πρωινό του κατάφερε να ρυθμίσει τον διαβήτη Τύπου 2, από τον οποίο πάσχει. Ο βιοχημικός υποστηρίζει πως έχει να φάει πρωινό από το 2008.

«Πάντα έτρωγα πρωινό κυρίως με αμυλούχες τροφές» δήλωσε στη Sunday Times. «Τα επίπεδα του σακχάρου μου ανέβαιναν ανησυχητικά αμέσως μετά. Φοβόμουν αυτό που φοβάται το 80% των διαβητικών. Ότι θα ”αυτοκτονήσω” από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο».

Διαμετρικά αντίθετη είναι η άποψη άλλων διαιτολόγων που επιμένουν στην αξία του πρωινού.
«Θα έλεγα ότι το πρωινό είναι τόσο σημαντικό όσο και το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο», λέει ο Marcela Fuiza, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης και ειδικός διαιτολόγος που εδρεύει στο Λονδίνο.«Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό χάνουν βάρος με μεγαλύτερη επιτυχία και έχουν μειωμένο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις».

Ο Aisling Pigott, Ουαλός διαιτολόγος, αναφέρει σχετικά πως «πολλοί άνθρωποι αισθάνονται σαν να μην έφαγαν τίποτα το πρωί, πράγμα που μπορεί να συμβεί, αν δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό. Στο σημερινό πολυάσχολο κόσμο, θα έλεγα ότι η απλή πράξη να καθίσουμε και να απολαύσουμε το γεύμα μας δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο να ξυπνήσει. Αυτό έχει περισσότερα ψυχολογικά οφέλη παρά διατροφικά».

Σύμφωνα με τους παραπάνω διατροφολόγους και διαιτολόγους, φαίνεται ότι το ιδανικό πρωινό δεν υπάρχει. Αλλά για όσους επιθυμούν να τρώνε το πρωί καλό θα είναι να συνδυάζουν πρωτεΐνη – αυγά, ή ελληνικό γιαούρτι – υγιή λίπη – όπως το αβοκάντο – και προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη. Και προσθέτουν χαρακτηριστικά: «Δοκιμάστε διαφορετικές τροφές και δείτε τι λειτουργεί για σας».

protothema