Πιο δύσκολο το 2018

Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, που αφορούν το πρώτο οκτάμηνο του 2017, σε συνδυασμό και με το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2018 δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται στα όριά της.

Η φορολογική επιδρομή συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι, σχεδόν σε μηνιαία βάση, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξάνονται με ρυθμό άνω του ενός δισ. ευρώ.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού είναι ότι θα την πληρώσουν και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ το κράτος γίνεται ακόμα πιο ανάλγητο απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτούς δηλαδή που ο κ. Τσίπρας υποτίθεται ότι θα προστάτευε.

Ετσι, καταργείται το ΕΚΑΣ, ενώ προβλέπεται περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, είτε με τη μείωση στο μισό για όλους όσοι το λάμβαναν είτε με την αφαίρεσή του από τους μισούς δικαιούχους.

Επιπλέον, από την 1η-1-2018 καταργείται η έκπτωση ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται αυτόματα οι μηνιαίες κρατήσει και μειώνονται σε αντίστοιχο ποσοστό οι αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.

Από το επόμενο έτος αναμένεται ότι θα επιβαρυνθεί σημαντικά η κατάσταση και στον τουρισμό, ο οποίος είναι ο μόνος τομέας που πηγαίνει καλά στην οικονομία. Και αυτό γιατί καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν ακόμα σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, ενώ θα επιβληθεί και φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Είναι φανερό ότι τα φορομπηχτικά μέτρα δεν έχουν πλέον κανένα αποτέλεσμα. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού αναμένεται να παρουσιάσουν υστέρηση περίπου 2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει τεθεί με το Μεσοπρόθεσμο, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής από τη στάση πληρωμών του Δημοσίου και το ψαλίδι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει παταγωδώς. Το 2018 αναμένεται ακόμα πιο δύσκολο για το μέσο πολίτη, ενώ το 2019 θα είναι μια ψυχρολουσία από τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν με τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

eleftherostypos.gr