Η παγκόσμια απώλεια της άγριας ζωής είναι «σημαντικά πιο ανησυχητική» απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που διαπιστώνει ραγδαίες μειώσεις πληθυσμών σχεδόν στα μισά από τα είδη που ζουν στον πλανήτη.
Οι άνθρωποι έχουν ήδη εξοντώσει τεράστιους αριθμούς ειδών και έχουν σπρώξει πολλά περισσότερα στο χείλος της εξαφάνισης, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να κάνουν λόγο για «έκτη μαζική εξόντωση» των ειδών, αυτή που αυτή τη φορά θα έχει προκαλέσει ο ίδιος ο άνθρωπος και όχι κατακλυσμικά γεγονότα.
Οι προηγούμενες πέντε μαζικές εξοντώσεις αφάνισαν η κάθε μία περισσότερο από το 75% της ζωής στον πλανήτη. Η πέμπτη έλαβε χώρα πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και ήταν υπεύθυνη για τον αφανισμό των δεινοσαύρων.
Οι αιτίες
Η βασική αιτία αυτή τη φορά είναι η καταστροφή των άγριων φυσικών τοπίων για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, πόλεων και δρόμων, αλλά και η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο ο οποίος θα μεγαλώνει καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται περισσότερο.
Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν πάνω από 70.000 είδη σε όλον τον πλανήτη – θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια και έντομα – για να διαπιστώσουν αν οι πληθυσμοί τους αυξάνονται, μειώνονται ή μένουν σταθεροί στο πέρασμα του χρόνου.
Διαπίστωσαν ότι το 48% των ειδών σημειώνει μείωση πληθυσμού, με λιγότερο από το 3% να αυξάνεται, όπως σημειώνουν στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biological Reviews.
Ο βιολόγος Ντάνιελ Πιντσέιρα – Ντονόσο, από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Queen’s University στο Μπέλφαστ, χαρακτηρίζει το πόρισμα ως «επείγοντα συναγερμό».
«Άλλες μελέτες, βασισμένες σε πολύ μικρότερους αριθμούς ειδών, δείχνουν ότι η συνεχιζόμενη “κρίση εξόντωσης” είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος», λέει στο CNNi. «Τα ευρήματά μας το επιβεβαιώνουν, αυτή τη φορά σε παγκόσμια κλίμακα».
Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών που εκδίδει η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, επιτροπή του ΟΗΕ, το 28% των ειδών στον πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση.
Όμως σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το 33% των ειδών που αυτή τη στιγμή δεν θεωρούνται απειλούμενα για την Κόκκινη Λίστα, καταγράφουν μειώσεις πληθυσμών που σύντομα θα τα φέρουν στο όριο της εξαφάνισης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα
Μειώσεις παρατηρούνται στα θηλαστικά, τα πουλιά και τα έντομα, αλλά τα αμφίβια είναι εκείνα με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές, ανάμεσά τους ασθένειες και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Καλύτερα είναι τα νέα για τα ψάρια και τα ερπετά, με τα περισσότερα είδη να διατηρούν σταθερούς τους πληθυσμούς τους.
Γεωγραφικά, οι μειώσεις παρατηρούνται κυρίως στις τροπικές ζώνες, καθώς «εκεί τα ζώα είναι πιο ευαίσθητα σε απότομες μεταβολές της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας», παρατηρεί ο Πιντσέιρα-Ντονόσο.
Με πληροφορίες από Global loss of wildlife is ‘significantly more alarming’ than previously thought, according to a new study by Laura Paddison, CNN