Πιλοτικές ζώνες ταμιευτήρων άνθρακα: Το οικολογικό πείραμα της Κίνας

Στην ίδρυση πιλοτικών ζωνών ταμιευτήρων άνθρακα στοχεύει η επαρχία Σαανσί που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κίνας, σε μία περιοχή με εμβαδόν μεγαλύτερο των 74.700 εκταρίων, μέχρι το έτος 2030, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Μέχρι το 2025, η ίδια επαρχία, θα έχει οργανώσει 70 πιλοτικές ζώνες ταμιευτήρων άνθρακα, επί τη βάσει διαφορετικών εδαφικών σχηματισμών, συμπεριλαμβανομένων δασών, λιβαδιών, υγροτόπων, αλλά και καταφυγίων άγριας ζωής, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που δημοσιοποίησε το γραφείο δασών της ίδιας επαρχίας.

Το πρόγραμμα αυτό, συμπεριλαμβάνει ένα σύστημα μέτρησης και παρακολούθησης της κατακάθισης του άνθρακα στα δάση, σε όλη την επαρχία, μαζί με τις προσπάθειες της κατασκευής ερευνητικών κέντρων, σταθμών, αλλά και περιοχών παρακολούθησης.

Μέχρι το έτος 2030, στην ίδια περιοχή θα έχουν οργανωθεί 42 ακόμη τέτοιες ζώνες, αυξάνοντας το συνολικό εμβαδόν στα 74.700 εκτάρια, η οποία εκτιμάται ότι θα απορροφήσει 7,63 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.

Η ίδια επαρχία, υπερηφανεύεται ότι διαθέτει συνολικά 14,7 εκατομμύρια εκτάρια οικολογικής χρήσης, που αποτελούνται από δάση, λιβάδια και υγροτόπους, σύμφωνα με τον Ντανγκ Σουαγκρέν, που είναι επικεφαλής του γραφείου δασών, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική αύξησης της ικανότητας κατακάθισης του άνθρακα στην αναφερόμενη επαρχία.

Η κατασκευή πολλών πεδίων ταμιευτήρων του άνθρακα θα βοηθήσει την επαρχία Σαανσί να προωθήσει τη διαχείριση οικολογικών χώρων και να εκτιμήσει την αξία της οικολογικής παραγωγής, πρόσθεσε ο Ντανγκ.

cnn.gr