Ποιοί θα πάρουν δωρεάν δημόσια γη από τον Σεπτέμβριο

agrotes_5

Πραγματικότητα αναμένεται να γίνει από το Φθινόπωρο το σχέδιο Σκανδαλίδη για τη διανομή δημόσιων εκτάσεων σε επαγγελματίες του αγροτικού χώρου αλλά και για τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις χρηματοδοτήσεις αγοράς της αγροτικής γης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ημερησία”, o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και σε συνεργασία με τους Περιφερειάρχες θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο διανομής ανεκμετάλλευτων παραγωγικών γαιών που ανήκουν στο Δημόσιο και στους δήμους.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι αρχές του Φθινοπώρου θα μπορούν να μοιραστούν οι πρώτες εκτάσεις σε αγρότες που έχουν τη διάθεση να τις αναπτύξουν παραγωγικά, εφαρμόζοντας πιλοτικά προγράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επίσημη καταγραφή των αναξιοποίητων δημόσιων εκτάσεων σε ολόκληρη την επικράτεια, κάνει λόγο για 4,5 εκατ. στρέμματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελεί ημιορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μόνο για κτηνοτροφική χρήση, βάσει προδιαγραφών.