Ποιοι είναι οι «δελφίνοι» στη ΝΔ – Το παρασκήνιο της παραίτησης Σαμαρά

nd pinakida

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία της εκστρατείας υπέρ του «ναι».

Η απόφαση για την παραίτησή του ελήφθη το απόγευμα της Κυριακής, όταν τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν συντριπτική νίκη του «όχι», αλλά και όταν έγινε γνωστή η τηλεφωνική συνομιλία με την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία του ζήτησε να παραιτηθεί και αν χρειαστεί να το κάνει και η ίδια.

Το βάρος στην απόφαση ελήφθη όταν και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σ. Ιωαννίδης βγήκε και δήλωσε ότι πρέπει να αποχωρήσει το παλαιό πολιτικό προσωπικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει και ο κ. Σαμαράς να παραιτηθεί.

Τότε ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να διευκολύνει το κόμμα και όρισε κατ΄ αρχήν τον κ. Μεϊμαράκη αντιπρόεδρο της ΝΔ για να αναλάβει μετά τη δική του παραίτηση τη θέση του Προέδρου, όπως λέει το καταστατικό. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ δεν είχε αντιπροέδρους καθώς ο κ. Στ. Δήμας είχε αποχωρήσει ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Πλέον ο μεταβατικός πρόεδρος Β. Μεϊμαράκης καλείται να αναλάβει τις πρωτοβουλίες για την εκλογή νέας ηγεσίας της ΝΔ η οποία σύμφωνα με το καταστατικό γίνεται από τη βάση του κόμματος με ανοικτή διαδικασία.
Ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο ένατος στα 41 χρόνια, καθώς ο μεταβατικός κ. Μεϊμαράκης είναι ο όγδοος.
Η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ θα είναι δύσκολη, όμως, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καθώς δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να μείνει με μεταβατικό πρόεδρο ενώ βρίσκεται η χώρα στον αέρα.
Οι δελφίνοι είναι πολλοί και τα στρατόπεδα αρκετά εντός της ΝΔ ενώ έχει σημασία να δούμε ποια θα είναι η στάση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Αν δηλαδή θα επηρεάσει και ο ίδιος τις εξελίξεις στο κόμμα με πρωτοβουλίες του.

Οι δελφίνοι

Οσο για τους υποψήφιους μνηστήρες, άγνωστο είναι τι θα κάνει η Ντ. Μπακογιάννη αν και η ίδια έχει πει ότι δεν θα διεκδικήσει την αρχηγία.
Ο Νίκος Δένδιας είναι αυτός που έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία και κατά καιρούς είχε ασκήσει κριτική στην προηγούμενη ηγεσία. Σημαντικό είναι να δούμε τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχέση με αυτές της αδερφής του Ντόρας καθώς θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ τους και κάποιος θα κάνει πίσω.
Εκτιμάται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να διεκδικήσει την αρχηγία για να εκφράσει την ανανέωση στην ηγεσία της ΝΔ και να αποτελέσει «αντίβαρο» στον κ. Τσίπρα.
Ως πιθανοί δελφίνοι θεωρούνται οι κ. Ευρ. Στυλιανίδης που θα θελήσει να αντιπροσωπεύσει το καραμανλικό στρατόπεδο αλλά και η Ολγα Κεφαλογιάννη.

Στους πιθανούς διεκδικητές αναφέρεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που ευελπιστεί να συσπειρώσει του «καραμανλικούς», και από τη νεότερη γενιά στελεχών ο Βασίλης Κικίλιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Υπάρχει βεβαίως και το «κεφάλαιο» Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από Επίτροπος της ΕΕ και να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ, αν και εντός του κόμματος θα ήθελαν έναν πρόεδρο που θα εκπροσωπεί τη νέα γενιά του κόμματος και θα έχει την πλήρη στήριξη της ΟΝΝΕΔ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή του ο κ. Σαμαράς άφησε αιχμές για πόλεμο που του έκαναν όλα αυτά τα χρόνια: «Ως κυβέρνηση αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, για μιαν Ελλάδα καλύτερη μέσα στην Ευρώπη. Ως αντιπολίτευση αγωνίστηκα για να αποφύγει ο τόπος τα χειρότερα. Προειδοποίησα εγκαίρως για εκείνα που επρόκειτο να συμβούν. Πάλεψα για να τα αποτρέψω. Πολλές φορές είχα να παλέψω σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και μέσα κι έξω. Σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Τώρα οι κίνδυνοι που επισήμανα επαληθεύονται. Εύχομαι, ειλικρινά, να μην βγουν αληθινοί ως το τέλος», ανέφερε.

imerisia.gr