Ποιοι φταίνε, τελικά; Μόνο οι προηγούμενοι;

Η απόλυτη σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί σε εργοδότες και εργαζομένους με το νέο ασφαλιστικό, παρά το γεγονός ότι εδώ και τέσσερις μέρες «τρέχουν» οι νέες διατάξεις.

Η σύγχυση έχει να κάνει κυρίως με τους εργαζομένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, για τους οποίους η κυβέρνηση καταφεύγει σε ήξεις-αφήξεις. Παρότι διαβεβαιώνει λοιπόν ότι εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, οι «γκρίζες ζώνες» θα παραμείνουν.

Και αυτό διότι ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια πώς θα εφαρμοστούν οι διατάξεις που θα επιτρέψουν τον επιμερισμό των εισφορών ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους και δεν θα επιβαρύνουν τελικά με υπέρογκα ποσά μόνο τους εργαζομένους.

Όλα αυτά, για ένα νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Μεσολάβησαν δηλαδή επτά μήνες και άλλοι τόσοι είχαν προηγηθεί για να προετοιμαστεί το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου – για να μην ξεχνάμε ποιού έμπνευση ήταν.

Η κατάσταση, βέβαια, δεν ξενίζει. Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ και ο νόμος για το αφορολόγητο με τη χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζονται από την Εφορία!

Όλα αυτά, στη χώρα όπου, κατά τα κυβερνητικά στελέχη, φταίνε μόνο οι προηγούμενοι, το κλίμα αλλάζει και έρχεται η ανάπτυξη…