Πέτσας: Έρχονται σήμερα τροχόσπιτα για τη στέγαση των πληγέντων. 300.000 στο δήμο Φαρκαδόνας

Τις προτεραιότητες της πολιτείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δικαιοδοσίας των δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας, ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Δαμάσι του Τυρνάβου.

Ο κ. Πέτσας προέδρευσε σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και οι δήμαρχοι Τυρνάβου και Ελασσόνας κ.κ. Γιάννης Κόκκουρας και Νίκος Γάτσας αντίστοιχα.

Μετά το τέλος αυτής, εξήγησε πως «το κράτος, η κεντρική κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση αλλά φυσικά και οι πολίτες είμαστε εδώ και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού που δυστυχώς άφησε κάποιες υλικές ζημιές, ευτυχώς όμως δεν άφησε θύματα και δε θρηνήσαμε κανένα συνάνθρωπό μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δύναμη σε όλους να αντιμετωπίσουν αυτή την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός της 3ης και 4ης Μαρτίου».

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες, το κυβερνητικό στέλεχος είπε πως «από τη σύσκεψη που είχαμε, καταλήγουμε ότι έχουμε ένα βασικό ζήτημα που αφορά τις υποδομές κι ένα βασικό ζήτημα που αφορά την κοινωνική προστασία».

Σε ότι αφορά τις υποδομές, ο υπουργός εξήγησε ότι «το βασικό στοιχείο είναι να έχουμε γρήγορα τη στέγαση των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται σε σκηνές ή σε ξενοδοχεία. Εδώ χρειαζόμαστε τροχόσπιτα που έρχονται σήμερα, περίπου 37 τον αριθμό. Έρχονται επίσης οι οικίσκοι τις επόμενες ημέρες. Για να έρθουν οι οικίσκοι και να γίνει η στέγαση χρειάζονται κάποια έργα υποδομής. Οι δήμαρχοι  είναι ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν, έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες υποδομών προκειμένου να υπάρξει ηλεκτροδότηση και αποχέτευση, όλα όσα πρέπει να γίνουν για να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες». Όπως διευκρινίστηκε αργότερα, οι υποδομές εκτιμάται πως θα είναι έτοιμες μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, ενώ ήδη είναι διαθέσιμοι από το υπουργείο περί τους 60 οικίσκους.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε ότι αφορά το ζήτημα της στέγασης των μαθητών και της λειτουργίας των σχολείων, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «έχουν βρεθεί αρκετές λύσεις για τα σχολεία που έχουν πρόβλημα και δεν είναι επισκέψιμα. Έχουμε δύο βασικά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε απ’ ότι αντιλαμβάνομαι και θα κάνουμε ότι μπορούμε αυτές τις ημέρες, το Σαββατοκύριακο και θα βρεθεί μία λύση και για το 3ο δημοτικό σχολείο της Ελασσόνας και για το γυμνάσιο λύκειο εδώ στη γειτονιά μας».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

«Το βασικό ζήτημα πέρα από τα σχολεία, είναι ένα βασικό ζήτημα υποδομών και πρόσβασης για τις γέφυρες και τους δρόμους. Το υπουργείο Εσωτερικών είναι δίπλα για να στηρίξει την ανακατασκευή ή την καινούρια κατασκευή όπου χρειάζεται» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Σε ότι αφορά τα μέτρα κοινωνικής προστασίας τέλος, είπε πως “οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από το σεισμό χρειάζεται να έχουν την πολιτεία δίπλα τους. Τη Δευτέρα θα γίνει η κατανομή από 300.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους τρεις δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας προκειμένου να δοθούν τα πρώτα χρήματα ενίσχυσης στους πληγέντες και έχουμε συνεννοηθεί με τους δημάρχους τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με τα συνεργεία καταγραφής προκειμένου μέσα στη βδομάδα να έχουμε και την επιπλέον ενίσχυση που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών από τα 600 έως τις 6000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και τις δαπάνες οικοσκευής”.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του κ. Πέτσα στο Δαμάσι:

 

     

onlarissa.gr